GÖLGELİK ALANLARDA EN İYİ ŞEKİLDE YETİŞEN ÇİM ÇEŞİDİ (CONVOLARİA)
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda, gölgelik alanlarda en iyi şekilde yetişebilecek çim çeşidi ile ilgili bilgileri paylaşacağım. Çimenlikler, genellikle geniş ölçüde tohumlamayla ve az miktarda da fideleme suretiyle yapılır. Fideleme suretiyle yapılan ve gölgelik alanda yetişen tek çim çeşidinin adı Latince’de “Convolaria” Türkçe’de ise “Kara Çayır” olarak geçmektedir. Bu çim, özellikle sahil bölgelerinde kurulan bahçelerde, çam ağaçlarının ve diğer ağaçların gölgeldiği sahaların çimenlik hale getirilmesinde kullanılır. Koyu yeşil renkte olan bu çim çeşidi, çiçekçilerde ufak saksı ve poşetler içinde satılmaktadır.
Diğer çim çeşitlerinin yetişmediği ancak kara çayır çiminin yetiştiği gölgelik alanlarda çim dikimine başlamadan önce çim dikilecek alan, dikime uygun hale getirilir. Daha sonra ip çekilerek veya uzun bir çıta kullanarak çim fideleri saksı veya poşetlerden çıkarılıp sıra vari şekilde, sekiz veya on santim aralıklarla dikimleri yapılır. Dikim zamanı, İlkbahar ve Sonbahar aylarıdır; en başarılı sonuç, Sonbahar’ın ilk aylarında yapılan ekimlerden alınır. Çimler ekildikten sonra diplerinden yeni taze sürgünler vererek çoğalmakta ve zamanla koyu yeşil bir görünüm alanı meydana gelmektedir.
Kara çayır çiminin ilk ekimi yapılırken tek tek ekildiği için biraz uzun zaman almaktadır; ancak ekildikten sonra diğer çimlere göre bakımı daha kolay ve işçilik masrafı daha az olan bir çimdir. Diğer çimlerin biçimleri, sekiz veya on günde bir yapılırken; kara çayır çiminin biçimi, altı ayda veya senede bir yapılması yeterlidir. Ayrıca gölgelik alanlarda dikili olduklarından dolayı su ihtiyaçları da diğer güneşlik alanlara dikili çim alanlarından daha azdır. Ancak diğer çimlerde olduğu gibi kara çayır çiminin içinde de yabani otlar çıkmaktadır. Bu otlar, fazla çoğalıp büyümeden ve çime zarar verecek hale gelmeden elle köklü olarak sökülüp temizlenmelidir. Bu durum, hiç bir zaman aksatılmadan devamlı olarak yapılmalıdır. Elle yabancı ot mücadelesinin yapılmasının zor olduğu büyük alanlarda, yabancı ot öldürücü ilaçlardan biri kullanılarak ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Ayrıca Sonbahar Aylarında yanmış koyun gübresi elenerek kara çayır çiminin üzerine atılması faydalı olacaktır.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar