ARMUT ÇEŞİTLERİ, ARMUDUN AŞILANACAĞI ANAÇLAR ve ARMUT HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda, sizlerle değişik armut çeşitleri ve armudun hangi anaç çeşitleri üzerine aşı yapılabileceği ile ilgili bilgileri paylaşacağım.

Armudun Latincesi “Cpirus Communis” tir. Armut, değerli bir meyvedir; genellikle Yaz Ayları’nda olduğu gibi Sonbahar’da ve Kış Ayları’nda da olanları vardır. Armut, taze olarak yendiği gibi kurutularak ve marmelat yapılarak da tüketilebilir. Armut, hemen hemen Yurdumuz’un her tarafında yetiştirilebilir. En çok kil, kum ve kireci bulunan derin ve sıcak topraklardan hoşlanır. Yalnız Ayva üzerine aşılı olan armutlardan iri ve kaliteli meyve elde etmek için sulanabilen humuslu, kumlu, killi, derin ve zengin topraklara dikmemiz gerekir. Armut; “Ahlat” dediğimiz yabani anaç üzerine, bir de ayva üzerine aşılanabilir. Ayva anacı üzerine aşılanmış armutlar, bodur olmaktadırlar.

Armut ağacına değişik şekiller verilebilir; ancak genellikle piramit şekli verilerek büyütülmektedirler. Armutların ahlat üzerine aşılanmış olanları, çeşitlerine ve toprak durumuna göre yedi veya on metre aralıklarla dikilir. Ayva anacı üzerine aşılanmış armutlar ise üç veya dört metre aralıklarla dikimleri yapılmalıdır. Armut ağaçlarına ilk seneler şekil, daha sonraları meyve budaması yapılır. Yaşlandıkça da aralama yapılır. Budamalarda meyve verecek harbe, topuz, kese ve meyve dalcıklarını tanıyarak budama yapılmalıdır.

Armutlarda meyve veren dallar, iki – üç senede meydana geldiğinden yanlış yapılan budamada ağaçlarımızın meyve verme süresi iki – üç sene geriye gider. Ayva anacına aşılanmış armutlara, Kış Ayları’nda yapılan budamadan başka Yaz budaması da yapmamız gerekmektedir. Armudun en güzel çeşitlerinin başında “William” dediğimiz armut gelmektedir. Bu armudun içi kumsuz olduğundan, yenmesi de çok güzeldir. Bu armuda bazı yerlerdeki yetiştiriciler “Hamdi Sünger” armudu demektedirler. Ayrıca “Abbe Ftel” ve “Beurre Clairgeau” denilen armut çeşitleri de armutların en güzel olanların başında gelmektedirler. Bir de kış armutları vardır. Bunlar, toplanıp belirli bir süre bekledikten sonra olgunlaşır; Ocak Ayı’nda yenecek duruma gelir. Bunlardan biri “Cüre armudu” dur. Cüre armudu, bol sulu ve tatlı bir armut çeşididir. Bir de “Passa Crassane” olarak bilinen armut çeşidi vardır. Meyveleri yuvarlak ve iri olan bu armut çeşidi de bol sulu ve yemesi hoş armut çeşitlerindendir.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!