AŞILAMA TEKNİKLERİ

Aşı zamanı geldi… Haydi! Yabani güllerimiz varsa, aşılayalım. Bahçemizde renk renk açan, mis gibi kokuları ve muhteşem görünümleri ile gönlümüzü fetheden yedi veren, bodur, baston ve sarmaşık güllerimizi aşılayalım. Güllerimizi bu dönemde göz aşısı yaparak çoğaltabiliriz; diğer bir adı “yaprak aşısı”dır. Göz aşısı da sürgün göz aşısı ve durgun göz aşısı olarak iki devrede yapılır. Bilhassa Mayıs Ayında yapılan aşılar sürgün göz aşısı, Mayıs ve Haziran Ayından sonraki aşılar genellikle durgun göz aşısı olmaktadır. Eğer bahçemizde yabani gül varsa veya aşılamak için yabani gül dikmiş isek, hiç vakit kaybetmeden elimize alalım aşı bıçağını ve rafyamızı, hemen başlayalım renk renk yedi veren, bodur, baston ve sarmaşık gül aşılamaya… Eş yapmasını kendimiz bilmiyorsak, aşı yapmasını bilen birine aşılatabiliriz.

Güllerimize bodur gül aşılayacaksak, aşılanacak aşı kalemini bodur gülden; sarmaşık gül aşılamak istiyorsak, aşı kalemini sarmaşık gülden almamız gerekmektedir. Bir de baston güllerimiz vardır : bunların aşıları da bodur güllerden alınıp, aşıları yapılır. Bunların aşıları, yerden bir metre ile bir buçuk metre yükseklikte bırakılan dallara aşılama yapılır. Mesela bir dalına sarı gül, bir dalına kırmızı gül, bir dalına da beyaz gül aşılayıp; bir kökte üç ayrı renk gül yapabiliriz.

Aşı yapmamız için öncelikle, aşılık alacağımız gül kaleminin çiçeği açıp dökmüş olması gerekir. Aşılık kalemdeki gözlerin buğday tanesi gibi olması, en uygun aşı gözleridir.  Bir de aşı kalemi üzerinde uyuyan göz tabiri vardır. Bu gözlerden yapılan aşılar sürmeyecek, aynı takıldığı günkü gibi kalacaktır. Bunlara da dikkat etmemiz gerekir. Sürgün göz aşısı; adından da anlaşacağı üzere yapıldıktan beş – on gün içinde sürüp büyüdüğünden dolayı “sürgün göz aşısı” denmektedir. Durgun göz aşısı ise; Haziran Ayı’ndan sonra yapılan aşılardır. Bunlar, genellikle yapıldığı yaz sürmez. Gelecek İlkbahar’da, Mart -Nisan Ay’larında sürmeye başlar fakat; durgun göz aşısı, sürgün göz aşısına nazaran daha sağlıklı gelişir. Çünkü; sürgün göz aşısı daha doğru dürüst anaca, gerektiği gibi yapışamadan sürmekte ve esen rüzgarlarda veya fırtınada kolayca kırılabilmektedir. Bu sebepten dolayı durgun göz aşısında aynı durum söz konusu değildir; aşı yerine iyice yapışmış ve yarasını iyice kapatmış olmaktadır.

Biz şimdi gelelim, nasıl bir gül aşılamak veya aşılatmak istiyoruz? Eğer gül çiçeğinin uzun süre dayanıklı kalmasını istiyorsak, o zaman ilk aklımıza gelen 64 numaralı ve kiremit kırmızısı rengi ile Baccara’dır. Baccara gülü, dayanıklı fakat; kokusuzdur. Daha sonra 127 numaralı Carino gülü gelmektedir. Bu gül, pembedir. O da Baccara’ya yakın dayanıklıktadır; fakat Baccara’ya nazaran kokusu biraz vardır. Bir de gonca açış şekli muhteşem görünümdedir. Eğer kokulu gül istiyorsak; benim ilk aklıma gelen iri çiçekleri, mis gibi kokusu ve koyu kadife rengi ile 86 numaralı Papa Meilland gülüdür. Tabiki daha değişik renklerde de kokulu güller var fakat; Papa Meilland’ın güzelliği ve kokusu bir başkadır. Bir de çelik yaparak gül üretebiliriz fakat; ömrü, aşı yapılarak üretilen gül kadar uzun olmaz. Gelişmesi de aşıyla yapılan gül gibi olmamaktadır. Bundan dolayı aşı yaparak gül yetiştirmemiz en iyisidir.

Daha sonraki bir başka yazımda buluşmak üzere hoşça kalın…

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!