BAHÇE SINIRLARININ ÇİT BİTKİLERİ İLE ÇEVRİLMESİ
Saygıdeğer Okuyucularım;
Genel olarak bahçelerin sınırları, bahçenin düzenini bozacak hayvan ve insanların içeriye kolaylıkla girmesini önleyecek duvar, kafes şeklinde örgülü tel çitlerle çevrilir. Bahçe sınırına doğal bir güzellik vermek üzere, bu cansız çitler boyunca ayrıca çit bitkileri yetiştirilir. Bu çit bitkileri, sık sık makaslanır ve düzenli bir şekilde büyütülerek zamanla bir duvar şeklini alır. Bahçe sınırlarını çevreleyen bu çit bitkileri; bahçede yetiştirilirken yazlık çiçek bitkilerini sert ve kurutucu rüzgarların kötü etkisinden koruduğu gibi çiçeklere bahçede zarar veren bazı böcekleri yiyerek yaşayan faydalı kuşlara barınak işini görür.
Çit bitkisi olarak kullanılan bitkilerin başlıcaları; ligustrum, maklora, gladiçya, iğde, ağaç hatmi, yabani gül, mazı selvi gibi çit bitkilerini dikmek için bahçe sınırı boyunca geniş ve derince bir hendek açılır. Yukarıda adları sayılan çit bitkilerinden tercihen iki ile üç yaşında olanları seçilir. Bunlar, açılan hendek içerisinde kümbet yapılan toprak üzerine birer karış aralıklarla dikilir. Sonbahar’da yapılan dikimlerden daha iyi sonuç alınır. Kışın yaprağını döken çit bitkilerinin dikimden evvel, kök ve dallarında dikim budaması yapılır.
Mazı ve selvi gibi Kış Aylarında yaprağını dökmeyen çit bitkileri, ana köklerinin tuttuğu bir kısım toprakla birlikte dikilir. Bunlar, yan dallarının dış kenarları birbirine dokunacak sıklıkla dikilirler. Dikim hendeği, toprakla doldurulduktan sonra fidan sırası boyunca yürünerek fidanların dibi, toprak iyice sıkıştırılır. Dikimden sonra sulama kolaylığı sağlamak üzere fidan sırası boyunca bir su yalağı yapılır. Kuvvetli bir yağış alınmazsa, yalak doluncaya kadar can suyu verilir. İlk dikim yılı sonunda tutmayan fidanlar varsa, tamamlanır. Kurak mevsimine girilince sulama yapılır. Yalağın toprağı, çapalama iken çapalanır. Yerine göre dikim yılından itibaren iki veya üç yıl sonra çit bitkilerine, makaslanarak budama yılda iki defa yapılır. Biri, İlkbahar’da ağaçlara su yürümeden önce; ikincisi de ağaçlarda özsu hareketinin ağırlaştığı Ağustos sonunda yapılır. Bu şekilde daimi makas altında tutulan çit bitkileri, dipten doruğa kadar düzenli ve sıkı bir şekilde dallanır. Çit bitkileri budanırken, alt kısım geniş ve üst kısmı ise dar kalacak şekilde makaslanarak şekillendirilir.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar