BAHÇELERİMİZDE SU VERMEDEN YETİŞECEK ve SAĞLIKLARINDA HİÇBİR BOZULMA OLMADAN DEVAMLI KALACAK BİTKİLER 2

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bir önceki yazımda, bahçelerimizde su vermesek de yetişecek ve bozulmayacak bitki türlerini sizlerle paylaşmıştım. Bu yazımda da bu tür bitkilerden bazılarını sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

İlk olarak, hepimizin bildiği zakkumla başlamak istiyorum. Zakkum da biz, hiç su vermesek hayatını bozulmadan sürdürebilecek bitkilerdendir. Zakkumun katmerli ve yalınkat çeşitleri bulunmaktadır. Kırmızı, pembe, beyaz gibi değişik renklerde çiçekleri vardır. İlkbahar’ın sonuna doğru çiçek açmaya başlayan zakkumların çiçekleri, Sonbahar’ın sonuna kadar devam etmektedir. Zakkumlar çiçek açtıktan sonra, dökülen çiçeklerin yerlerinde baklaya benzer uzun şekilde tohumlar oluşmaktadır. Bu tohumlar oluşmadan kesip hem bitkimizin boş yere kuvvet kaybetmesini önlemiş oluruz, hem de kesilen tohumların yerinden başka çiçeklerin açmasını sağlamış oluruz. Eğer zakkum yetiştirmek istiyorsak, çelikle ve tohumla yetiştirebiliriz. Ancak tohumla yetiştirdiğimiz zakkumlar, yalınkat olmaktadırlar; çelikle yetiştirdiğimiz zakkumlar ise hangi çiçekten aldıysak aynı çeşit meydana gelmektedir. Zakkumu çelikle yetiştirmek istiyorsak, İlkbahar veya Yaz Ayları’nda tepe dallarından yirmi santimetre uzunluğunda keserek su dolu cam şişeler içine koyup güneşli bir yerde kök salıncaya kadar bekletiriz. Burada kök salan zakkum çeliklerini saksılara dikerek, burada büyümelerini sağlarız. Daha sonra istenilen yerlerine dikeriz.

Bir diğeri; Türkçesi “Gelin Duvağı”, Latincesi “Bougainvillea” olan çok güzel ve değerli bitki vardır. Değişik renklerde ve yoğun bir şekilde çiçek açan gelin duvağı, bahçelerimizin olmazsa olmazlarındandır. Genelde sarmaşık şeklinde uzayan gelin duvağını evimizin cephesine veya balkonlarımıza sardırabiliriz. Çok soğuklardan ve don olaylarından zarar gören gelin duvağının en güzel yetişme yönü evlerimizin Güney cephesidir. Yaz başında çiçekleri açmaya başlayan gelin duvağının Sonbahar sonuna kadar çiçekleri devamlı olarak açmaktadır. Gelin duvağının açmış olan çiçekleri geçtikten sonra sararıp üzerinde kalmakta ve kendi kendine yere dökülmediğinden bu durum, bitkimizin güzelliğini bozmaktadır. Geçmiş olan bu çiçekleri ellerimizle toplayarak temizlersek hem bitkimizin görünümü güzelleşmiş olacak, hem bitkimiz daha güzel güneş ve hava alacak. Ayrıca, temizlenen bu kısımlardan yeni filizler sürecek be çiçekler açacaktır. Gelin duvağının budamasını İlkbahar’da donma tehlikesi geçtikten sonra yapmalıyız. Çoğaltmak istersek, budanan dallardan çelik yaparak çoğaltırız. Yaptığımız çelikleri perlit veya torf içine ekersek, tutma ihtimali daha fazla olacaktır. Ayrıca çeliklerin bulunduğu yer, bol aydınlık ve sıcak olmalıdır.

Türkçesi “Kuzu Kulağı”, Latincesi “Oxalis” olan bitki vardır. Bu bitki de yumrularıyla yetişmektedir. Bir kere diktiğimiz zaman bir daha dikmeye gerek kalmayacaktır ve her sene yumruları artarak çoğalacaktır. Çoğalan yumruları ayırarak, başka yerlere dikebiliriz. Kuzu kulağı, İlkbahar’da ve Sonbahar’da bol bol çiçek açmakta; Yaz ortasında çiçekleri azalmaktadır. Eğer istersek, Kuzu kulağı çiçeğini saksı içine dikip balkonlarımıza da koyabiliriz. Bahçelerimize öbek yapabiliriz veya yer örtüsü olarak da değerlendirebiliriz.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!