BAHÇELERİMİZİN GÖLGELİK ALANLARINDA YETİŞEBİLECEK BİTKİ TÜRLERİ ve ÇİM ÇEŞİDİ

Saygıdeğer Okuyucularım;

Hepimiz bahçelerimizde güzel ve sağlıklı bitkilerin olmasını isteriz; ancak dikeceğimiz

img-20160909-wa0007
Ortanca

bitkilerin bizim bahçemize uygun olup olmadığını, yetişip yetişmeyeceğini bilmeniz gerekir. Eğer bizim bahçemiz bol güneş alıyorsa, o zaman güneş ışığıyla yetişecek bitkilerden seçerek dikmemiz gerekir; gölge ise gölgeye uygun bitki almamız gerekir. Bahçemizde gölgelik ve güneşlik alanlar da var ise o zaman güneş ışığında yaşayacak bitkileri güneş alan yere, gölgede ve ağaç altlarında yaşayacak bitkileri de gölge yerlere dikmemiz gerekmektedir. Eğer bu şekilde yapmayıp bitkileri kendi istedikleri yerlere değil de bizim istediğimiz yerlere dikersek, sağlıklı bir şekilde gelişmeyecekler ve kısa zamanda bozulacaklardır.

Genelde çoğu bitkiler, güneşli ortamları sever ve gelişmeleri de güzel olur. Bazı bitkiler de vardır ki; direkt güneşten hoşlanmazlar; ağaç altlarında, az güneş alan yerlerde veya bir müddet sabah güneşi alan yerlerde iyi bir şekilde yetişmekte ve gelişmektedirler. Bu

20151217_152400
Aküba Japonica

bitkileri seçip bahçemize diktiğimiz zaman, diplerini de susuz bırakmayarak devamlı nemli kalacak şekilde bakımlarını yaptığımızda bitkiler de güzel bir şekilde yetişecek ve bu şekilde bize karşılığını vermiş olacaklardır. Gölge alanlara dikilecek bitkileri şöyle sıralayabiliriz : ilk olarak hepimizin bildiği ve sevdiği çiçekleri, açtığı zaman uzun müddet dayanan ortancadır (yukarıdaki fotoğrafta ortanca görülmektedir). Ayrıca “akuba” olarak bilinen yaprakları daimi yeşil kalan bitki de gölge alanlarda güzel bir şekilde gelişmektedir; yandaki fotoğrafta da görüldüğü gibi. Bunlardan başka aralya bitkisi, açelya salon yaprağı (aspidistra), gelin çiçeği (kala), aşk merdiveni, su sazı (çuperus) gibi bitkiler; ağaç altları ve gölge alanlar için uygun bitkilerdir.

Gölge alanlarda ve ağaç altlarında çim ekmek istediğimizde de gölgeye uygun çimler ekmemiz gerekir; aksi halde her çim türü böyle alanlarda sağlıklı yetişmeyecektir. Bu tür gölge alanlarda en güzel yetişecek, uzun süre dayanacak ve sık sık da biçmek istemeyecek çim, kara çimdir. Kara çimi köklü olarak, tek tek, 10 – 15 cm aralıklarla diktiğimiz zaman; zamanla kardeşlenerek sıklaşacak ve güzel bir görünüm oluşturacaktır. Senede bir defa da biçilse, bozulma yapmayacaktır.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!