BAZI ÇÖP ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLEREK GÜBREYE ÇEVRİLMESİ

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda, sizlerle çöp atıklarının gübreye nasıl çevrildiği konusunda bilgileri paylaşacağım.

Şehir Süprüntüleri: Şehirlerden çıkan süprüntüler, şehir dışında bir yere yığılarak çürütülmek suretiyle gübre yerine kullanılır. Bunların çürütülmesinden çiftlik gübresi çürüntüsüne yakın bir humuslu gübre meydana gelir ve bahçelerde kullanılır.

Kompostolar: Önemli bir humuslu gübredir. Kompostolar; her türlü yaprak, sap, dal ve kök gibi bitki kısımlarıyla kan, bağırsak, tırnak, kemik, kıl gibi hayvansal maddelerden değirmen, tabakhane artıklarından, balık, şehir süprüntülerinden şeker fabrikaları, yağhaneler ve bira fabrikaları artıklarından yapılır. Bütün bu maddeler, bahçenin bir köşesinde bir buçuk metre yüksekliğinde bir yığın teşkil edebilecek bir halde istif edilir. Üzeri bahçe toprağı ile güzelce örtülür. Komposto yığının rutubetini temin için arasıra üzerine şerbet dökmek çok faydalıdır. Kompostonun çürümesini kolaylaştırmak için yığın hazırlanırken her tabakaya bir miktar yanmış kireç atılmalıdır. Ayrıca komposto yığını altı ayda bir havalandırılıp aktarılmalıdır. Komposto, yapıldığı maddelerin cinsine göre yarım ile iki sene zarfında kullanılabilecek bir hale gelir.

Olgun bir komposto, koyu renkte humuslu bir maddedir. Kompostolarda bitki tarafından kolaylıkla istifade edilebilecek olan en önemli besleyici maddelerden azot, fosfor asidi gibi maddeler bulunmaktadır. Aynı zamanda toprakların fiziksel özelliklerini ıslah ve bakterilerin faaliyetleri üzerine olumlu bir tesir yaparlar. Tohum yastıkları topraklarına tahminen iki veya üç santim kalınlığında komposto serpilirse tohumlar, kolaylıkla çimlenir. Ocakların içine dikilen fasulye, kabak, hıyar, bostan tohumları veyahut bunların fideleri için birkaç avuç dolusu komposto toprağı koymak çok faydalıdır.

Kan: Kurumuş kan, sebzecilikte kullanılabilen azotça zengin ve makbul gübrelerden biridir. Birçok şehirlerimizdeki mezbahalarda kesilen hayvanların kanlarından istifade edilebileceği gibi aynı zamanda bahçelerde çukur kazılıp içerisine dökülür. Üzerine bir miktar kireç ile beraber toprak atılır. Böylece çukura bir tabaka kan, bir tabaka toprak ve bir tabaka da kireç atılarak böylece istif edilir. Çukur dolunca üzeri toprakla örtülüp dört veya beş ay kendi haline bırakılır. Bu müddet zarfında çürüyen kan, siyah toprak haline gelir ve toz gübre olarak bitkilerde kullanılır.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!