BAZI SÜS BİTKİLERİNİN YUMUŞAK DAL ÇELİĞİ YAPILARAK ÜRETİLMESİ
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda sizlerle bitkilerin, yumuşak dal çeliği yapılarak üretilmesi ile ilgili bilgileri paylaşacağım.
Karanfil, sardunya dallarından kesilerek yumuşak dal çeliği yapılır. Yumuşak dal çeliği yapılırken, bunların çabuk çürümemesi ve kolay köklenmesi için çeliklerin ne pek körpe, ne de çok kart olmamasına dikkat edilir. Dalları sütlü olan ve kesildiklerinde süt kıvamında bir salgı çıkaran süs bitkilerinde, ilk önce sütün akması için bir müddet bekletilir. Sonra süt salgının, dalın kesim yerindeki borucukları kuruyup tıkamaması için ılık su içinde bırakılır. Yapraklı çeliklerin fazlaca terleyip su kaybını önlemek için fazla yaprakları kesilir.
Fazla buharlaşma sebebiyle solmanın önüne geçmek için de çelikleri serin ve gölgeli yerlerde hazırlamak lazımdır. Çeliklerin kökleşmesini kolaylaştırmak ve onları nemlice bir çevrede bulundurmak için dal çeliklerinin bulunduğu kapların üstü cam kavanozla veya plastik torba ile örtülür. Sardunya, zakkum, lastik ağacı, akuba ve kolyoz dalları, su içerisinde çabuk kök salarlar. Bu iş için renkli şişeler, daha elverişlidir. Şişenin ağzı pamuk veya mumla tıkanabilir. Şişe, aydınlık ve ılık bir yerde tutulursa çelikler yirmi ile otuz gün içerisinde kök salarlar. Köklenen çelikler, içinde kumlu gübreli toprak bulunan saksılara dikilir.
Yaprak ve Göz Çeliği Yaparak Üretme
Yaprak begonya, sanseveria, Afrika menekşesi, gloksinya çiçekleri, adi yaprak çeliği ile üretilirler. Sapı ile koparılan yaprak, yıkanmış dere kumuna sokulur ve bastırılarak sıkıştırılır. Lastik ağacı ve deve tabanı bitkileri de göz çeliği yapılarak çoğaltılırlar. Yalnız; çeliklerin bulunduğu saksılar, sıcak ve nemli yerlerde bulundurulmalıdırlar.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar