BUDAMALARI MART AYINDA YAPILACAK BAZI BİTKİLER
Saygıdeğer Okuyucularım;
Mart Ayı içinde budanması gereken bitkilerin budamalarını yapmalıyız. Budanan bitkiler, çelikle yetişiyorsa dallarını çelik yaparak köklendirip çoğaltabiliriz. Çayını içtiğimiz melisa bitkisini, ada yaseminini, gelin duvağını (bougainvillea), sardunya, sakız sardunya, ıtır güller ve ortancalar, bu ayda budama yapılabilir.
Yukarıda ismi geçen bütün bitkilerin budanan dalları, çelik yapılarak çoğaltılabilir. Sardunya ve sakız sardunyaları budama yaparken öncelikle kuru ve kart dalları temizlemeliyiz. Sakız sardunyalarda çok uzayan cılız varsa bunları da uygun yerlerinden kesip kısaltmalıyız. Dik büyüyen sardunya çeşitlerinde de fazla uzayan dallar varsa onları da uygun yerlerinden keserek kırılmalarını önleyecek duruma getirmeliyiz. Daha sonra üzerlerinde varsa kurumuş ve sararmış bütün yaprakları toplayarak temiz bir hale getirmeliyiz.
Bu ayda Türkçe adı “gelin çiçeği”, Latince adı “kala” olan bitkinin yapraklarında soğuklardan ve fırtınalardan dolayı sararmalar ve kırılmalar olabilir. Bu durumda olan yaprakları temizlemek; bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmesine, yeni yapraklar çıkarmasına ve bol şekilde çiçek açmasına sebep olacaktır. Üzüm asmalarını da bu ayda budayabiliriz. Asmalarda meydana gelen mantar hastalıklarına karşı bordo bulamacı ilacını atmayı ihmal etmemeliyiz.
Mor salkım, acem borusu, hanımeli, çarkıfelek gibi sarılıcı bitkilerin budamalarını da Mart Ayı içinde yapabiliriz. Bunların da budamalarını yaparken öncelikle Kış’tan ve soğuklardan kurumuş olan dalları temizleriz. Daha sonra çok sık ve zayıf olan dalları temizleyerek bitki üzerinde sağlıklı dalların kalmasına özen göstermeliyiz. Kalmış olan bu sağlıklı dalları da dengeli olarak istenilen kısımlara sardırarak hoş bir görünüm meydana getirmiş oluruz.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar