EVLERİMİZDE VE EV BAHÇELERİMİZDE YETİŞTİRECEĞİMİZ KARENFİLLER İLE İLGİLİ BİLGİLER
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda, sizlerle karanfil çiçeği ile ilgili bazı önemli ve faydalı bilgileri paylaşacağım.
Karanfilin evlerimizde ve bahçelerimizde yetiştirebileceğimiz değişik çeşitleri ve renkleri bulunmaktadır. Gül gibi çok sevilen çiçeklerin başında yer alan karanfilin, evlerimizde yetiştirdiğimiz çeşitleri olduğu gibi bir de bahçelerimizde yetiştirebileceğimiz kardan ve donlardan etkilenmeyen ve en fazla kokusu olan “tarla karanfili” dediğimiz çeşitleri de bulunmaktadır. Tarla karanfillerini bahçelerimize ektiğimiz zaman bakımlarını da iyi bir şekilde yapabilirsek, güzel kokularıyla bizlere en az beş – altı sene hizmet edeceklerdir. Evlerimizin içinde yetiştirdiğimiz karanfillerin de değişik renkleri ve güzel kokuları vardır; ancak tarla karanfili dediğimiz, bahçelerde yetişen karanfilin kokusunun yeri bir başkadır.
Karanfil çeşitlerini, hepimiz evlerimizde ve bahçelerimizde kolaylıkla yetiştirebiliriz. Karanfili tohumla ve çelikle üretebiliriz. Tohumla yetiştirmek istediğimiz zaman İlkbahar’da, yerine göre Mart veya Nisan Ayları’nda açıkta gübrelenmiş toprağa dikim yapabiliriz. Diktiğimiz tohumların üzerine yarım parmak kalınlığında gübre ile karıştırılmış toprak atarak, üstlerini kapatırız; ancak tohumla yetiştirdiğimiz karanfillerde genellikle yalınkat çiçekler hasıl olduğundan dolayı en uygun şekli, çelik yaparak çoğaltmamız en doğrusudur. Karanfillerden çelik alıp çoğaltmak istediğimiz zaman, gelişi güzel çelik almamalıyız. Karanfil ana dalının köke yakın olan üç ve dördüncü kat koltuk sürgünlerinden alınması en sağlıklısıdır; zira bunlar daha bol ve daha güzel çiçek vereceklerdir. Karanfil çeliklerini Şubat ve Mart Ayları’nda yapabiliriz. Ana daldan aldığımız koltuk filizlerinin dipten dört veya beş yaprağını kesip atarız. Karanfil çeliklerini, ana dalından ökçeli şekilde sıyırıp almamız en sağlıklısıdır. Karanfil çeliklerini ince kum dolu kasalara veya saksılara dört – beş santim aralıklarla dikeriz. Çelikleri diktiğimiz toprağı, devamlı nemli kalacak şekilde sulamalarını yaparız. ,
Karanfil, hayvan gübresi karıştırılmış sarı ve kırmızı toprakları sever. Karanfile su verirken günün ısısına uygun su verilmesi gerekir. Ayrıca su verirken yapraklarına ve çiçeklerine su gelmemesine dikkat edilmelidir. Karanfil filizleri çiçek sapı çıkarmaya başladığı zaman kırılmaması için sopalara bağlamalıyız. Boyları uzadıkça bağlamaya devam ederiz; ancak tarla karanfillerini sopaya bağlamamıza gerek yoktur. Genelde yere yayılarak gelişen tarla karanfilleri, kendi kendini tartar şekilde gelişmektedir. Bahçede yetişen karanfillerimizi her sene gübreleyerek budamalarını yaparsak, sağlıkları daha güzel ve çiçekleri de daha gösterişli olacaktır.
Sağlığınızın ve çiçeklerinizin sağlıkları en güzel olması dileğiyle…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar