EVLERİMİZİN BAHÇELERİNE GÖRE DİKEBİLECĞEİMİZ UYGUN BİTKİ TÜRLERİ
Saygıdeğer Okuyucularım;
Hepimiz; evlerimizin bahçelerinde bir veya birkaç çamımızın, bir manolyamızın ve değişik
türlerdeki kıymetli bitkilerden bulunmasını isteriz. Ancak; bu tür bitkileri bahçemize dikmeden önce bahçemizin büyüklük durumunu göz önüne alarak, bir de dikeceğimiz bitkileri diktiğimiz o anki durumlarını değil de en büyük boya ulaştığı zaman nasıl olacağını hesap ederek dikersek bitkilerimiz ileride hiçbir zarar görmeden istediği şekilde büyüyüp kendini geliştirecektir. Bizim evimize, çatımıza, su oluklarına, balkon ve çerçevelerimize, üst ve alt yapılarımıza hiçbir zarar vermeden hayatlarını rahatlıkla sürdürmüş olacaklardır. Eğer bahçemiz ufaksa bu tür yerlere getirip bir himalaya sediri, lübnan sediri, fıstık çamı, sarı çam veya sahil çamı, çınar, ıhlamur, at kestanesi, aksaya gibi boylanan ve genişleyen bitkilerden dikersek; yukarıda bahsi geçen bütün olumsuzluklarla karşı karşıya kalacağız demektir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamamız için yapacağımız tek ve en önemli şey, bahçelerimizin büyüklük durumlarına göre bitkilerimizi seçerek dikmektir. Bu tür ufak ev bahçelerimiz olduğu zaman bizim de böyle yerlere göre uygun olarak dikebileceğimiz çok çeşitli ve değişik güzellikte bitkiler bulunmaktadır. Eğer çam türlerinden istiyorsak, çok yavaş şekilde büyüyen ve en değerli bitkilerimizin başında yer alan bir mavi ladin, bir mavi göknar çamını alıp bahçelerimize dikebiliriz veya bodur şekilde kalan yeşil bir ladin çamını dikebiliriz. Bunlara ilaveten porsuk çamı dediğimiz çamların çok yavaş büyüyen ve bunlara istediğimiz şekli verebileceğimiz türlerinden alıp sorunsuz bir şekilde bahçemizde yetiştirebiliriz. Eğer çam haricindeki diğer bitkilerden bahçemize alıp dikmek istersek, bunların da dalları ve köklerinin diğer bitkilere zarar vermeyecek durumda olan türlerden araştırıp alırız.
Örnek vermek gerekirse; bir oya ağacı, bir hatmi, bir top akasya olabilir. Bunlara
ilaveten limon, portakal veya mandalina, yarı bodur türü meyve ağaçları, bir de ters aşı dediğimiz aşağıya doğru büyüyüp sarkan bütün süs bitkileri olabilir. Bunlar, ufak bahçelerimiz için uygun bitkilerdendir. Bir de bazı bitkiler vardır ki; bunları da makasla keserek ve istediğimiz şekli vererek bahçemizde yetiştirebiliriz. Misal vermek gerekirse bir limoni serviye değişik şekiller vererek, hoş bir görünüm meydana getirebiliriz veya bir leylandiye, mazı türlerine, mavi servi ve defne gibi daha birçok bitkiye böyle güzel şekiller vererek değerlendirebiliriz.
Bahçe alanımız büyük ise boylanacak ve genişleyecek bitkiler dikeceğimiz zaman; evimize, görüş alanımıza, evimizin üst ve alt yapısına hiçbir zaman zarar vermeyecek şekilde ayarlayarak dikebiliriz. Çam türlerinden dikmek istersek istersek himalaya sediri, lübnan sediri, göknar, ladin, fıstık çamı, sahil çamı başta olmak üzere daha birçok çam çeşitlerinden beğendiklerimizi alıp dikebiliriz. Çamların dışında diğer büyüyen bitkilerden özellikle büyük ve beyaz çiçekli manolya, mis gibi kokan bir ıhlamur ağacı, at kestanesi, mimoza, erguvan, salkım söğüt, akça ağaç, iğde, çınar, dışbudak ve bunun gibi daha birçok ismini sayamadığım binbir çeşit ve güzellikteki bitkilerimizden alıp bahçemizi güzelleştirebiliriz. Ancak bunları da bir şartla dikmemiz gerekir. Eğer bunlar, bundamazlar da kontrolden çıkarlarsa; rüzgarlardan ve fırtınalardan zarar görüp yıkılabilirler. Bunların önlemini önceden alarak ağaçlarımızı budamamız ve en kötü şartlarda dahi ağacımızın ayakta kalmasını sağlamalıyız. Aksi halde ağaçlarımız yıkıldığı zaman hem bizlere, hem de evlerimize ve araçlarımıza zarar verebilirler.
Ben bu durumu İstanbul / Tuzla’da 2014 yılında meydana gelen hortumda budanmayan ve bakımı yapılmayan çamların ve ağaçların nasıl köklerinden koparak yıkıldıklarını o anda gördüm ve yaşadım. Hatta bazı yıkılan ağaç sahiplerine bu ağaçların budanması gerektiğini yıkılmadan bir sene önce söylediğimde karşı çıkmışlardı. Dengeli ve bilinçli budamayla ayakta kalacak ağaçlar, anında kökünden yıkılıp gittiler. Yıkılan bu ağaçlardan daha boylu ve daha yaşlı olan diğer çam ve süs bitkileri daha önceden usulüne uygun olarak bakım ve budamaları yapıldığından dolayı hortuma rağmen ayakta kaldılar ve hiçbir zarar görmeden şu an güzelliklerini devam ettirmektedirler. Keşke yıkılan o güzelim çamlar ve diğer ağaçlar, yıkılmayacak şekilde zamanında budama ve bakımları yapılsaydı da şu anda yaşayan arkadaşları gibi onlar da hayatta kalmış olsalardı…
Sağlığınızın ve bütün bitkilerinizin sağlıklı olması dileğiyle…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar