KARTOPU BİTKİSİ ve ÇEŞİTLERİ
Saygıdeğer Okuyucularım;
Kartopu bitkisi dendiği zaman ilk aklımıza gelen Mayıs ve Haziran Aylarında kartopu gibi top şeklinde, kar beyaz çiçekler açan kartopu çeşidi gelmektedir. Bu çiçekler açtıklarında bitki üzerinde on beş, yirmi gün kadar durmaktadırlar. Bu zaman zarfında çok güzel bir görünüş meydana getiren kartopundan bahçemizin uygun yerlerine bu dönemde topraktan sökerek ekebiliriz. Saksı içinde satılan kartopu fidanlarını veya diğer fidanları senenin her ayında ekebiliriz.
Ayrıca kartopu bir çeşit değildir; değişik çeşitlerde kartopu vardır. Bunların çiçek şekilleri ve açma zamanları, değişik aylarda olduğu gibi yapraklarının da değişik özellikleri ve güzellikleri bulunmaktadır. Bu bakımdan kartopu çeşitlerini ve özelliklerini aşağıda sizlerle paylaşmak isterim:
- Kartopu – Adi (Viburnum Opulus Flore Pleno): Mayıs ve Haziran Aylarında top şeklinde, kar beyaz çiçekler açar.
- Kartopu – Ağaç Memesi (Viburnum Lantana): Mayıs Ayında beyaz, tabla şeklinde çiçeklenir. Meyveleri ilk zamanlar yeşil, daha sonra kırmızılaşır ve olgunlaşmaya yakın siyah bir renk alır.
- Kartopu – Buruşuk Yapraklı (Viburnum Rhytidophyllum): Soğuk iklimlerde yetişebilen dayanıklı bir nebattır. Yaprakları büyük, koyu yeşil ve buruşuktur. Meyveleri ilk zamanlar yeşil, daha sonra kırmızılaşır ve olgunlaşmaya yakın siyah bir renk alır.
- Kartopu – Daimi Yeşil (Viburnum Tinus): Yaprakları parlak koyu yeşildir. Çiçeklerini Şubat Ayında açar. Meyveleri yuvarlak ve koyu mavi renktedir. Makasa iyi gelir; çit yapmaya ve orman altı yeşilliği olarak kullanılmaya elverişlidir. Bir sahil ağaççığıdır.
- Kartopu – Koyu Çiçekli (Viburnum Fragrans): Mart Ayında pembemsi beyaz çiçekler açar ve hoş bir kokusu vardır.
- Kartopu – Parlak Yapraklı (Viburnum Lucidum): Yaprakları çok güzel, koyu yeşil ve parlaktır. Grup ve çit yapmaya elverişlidir. Derin ve serin toprakları sever.
Kartopu çeşitlerini tohum, çelik ve daldırma yaparak üretebiliriz. Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar