KASIM AYI İÇİNDE SÖKÜMÜNE BAŞLANACAK TOPRAKLI VE TOPRAKSIZ BİTKİ ÇEŞİTLERİ
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda sizlerle fidan söküm ve dikim ayının başlaması ile ilgili bilgileri paylaşacağım. İçinde bulunduğumuz Kasım Ayı’nın on beşinden sonra başlamak üzere her çeşit meyve fidanlarının, çam çeşidi fidanlarının ve diğer süs bitkisi fidanların, yetiştirilen fidanlık yerlerinden sökülerek istenilen yerlere dikme zamanı ve sezonudur. Ayrıca bu dönemde daha önceden dikilmiş olup yerlerinin değişmesi gereği duyulan bitkiler var ise bu bitkilerin yerlerini de bu dönemde değiştirebiliriz; ancak yerlerini değiştireceğimiz bitkilerin türünü, çeşidini ve büyüklüğünü göz önüne alarak ona göre karar vermeliyiz. Aksi halde yeri değiştirilen bitki bozulma yapabilir.
Fidanlıklardan veya kendi ev bahçelerimizde yetiştirdiğimiz yaprağını döken meyve fidanlarını esas yerlerine dikmek üzere sökümlerini yaparken, topraklı olarak sökmeye gerek yoktur. Bunların topraklarını sallayarak düşürür ve temizleriz. Ancak bunları sökerken güzel bir şekilde tutması için bolca köklü ve köklerini yaralamadan sökülmesi gerekir. Yaprağını dökmeyen malta eriği, limon, portakal, mandalina, greyfurt, kocayemiş ve karayemiş gibi meyve fidanlarını ise söküp dikileceği zaman dibinde bir miktar toprağıyla ve toprağını oynatmadan ve dağıtmadan sökülüp dikilmesi gerekir. Aksi yapıldığı zaman fidanlar tutmayıp kuruyacaklardır.
Süs bitkilerinin bir bölümü de topraklı olarak sökülüp dikilmesi gerekir. Örnek vermek gerekirse; mavi ladin, mavi sedir, mavi göknar, yeşil ladin, yeşil sedir ve yeşil göknar gibi çamlar olmak üzere mazı çeşitleri, ardıç çeşitleri, porsuk çamı çeşitleri ve servi çeşitleri gibi birçok çam türü de toprağınla sökülüp dikilen bitki çeşitlerindendir. Yaprağını dökmeyen diğer bitkilerden manolya, zakkum, palmiye çeşitleri, defne, taflan, pittosporum, acüba (daimi yeşil kartopu), top şimşirler ve mimosa gibi bitkiler de toprağıyla sökülüp dikilen bitkilerdir. Gül çeşitlerinin tamamı (bodur, baston ve sarmaşık güller), ortancalar, inci çalısı, ispirye, altın çanağı, kar çiçeği, kadın tuzluğu, leylak, kanarya gülü gibi daha birçok süs bitkisinin söküm ve dikimlerini yaparken toprakla birlikte söküp dikmeye gerek yoktur. Bunlar topraksız bir şekilde sökülüp dikilirler. Tutmalarında da bir olumsuzluk yaşanmaz.
Bu dikim sezonunda dikeceğiniz bütün fidanların en güzel bir şekilde tutması ve yetişip büyümesi dileğiyle; bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar