KİRAZIN AŞILANACAK ANAÇLARI, ANAÇLARINA GÖRE DİKİLECEĞİ UYGUN TOPRAK ÇEŞİTLERİ ve KİRAZ HASTALIKLARIYLA MÜCADELE

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda sizlerle kiraz fidanının hangi anaçlara aşılanıp, hangi topraklara dikilmesi gerektiğini paylaşacağım.

Kirazın anavatanı, Anadolu’dur. Latincesi “Cerasus” tur. Kiraz, taze olarak yenmekte; ayrıca reçeli yapılmakta veya kurutularak sarf edilmektedir. Kirazın yabanisine “kuş kirazı” denmektedir. Kiraz; sahillerde, ovalarda ve yaylalarda yetişebilen meyvelerdendir. Kiraz, güneşli yerleri sever; derin, kumsal ve içinde kireç bulunan topraklarda en güzel şekilde yetişmektedir. Kiraz, fazla su tutan topraklardan hoşlanmaz. Kirazın kökleri, toprağın derinliklerine kadar gittiğinden kuraklıktan fazla etkilenmezler.

Kiraz, “kuş kirazı” ve “idris” denen yabani anaç üzerine aşılanmaktadır. Kiraz dikeceğimiz toprak; kuru, sıcak veya bir miktar taşlı ise böyle yerlere dikeceğimiz kiraz fidanının idris dediğimiz anaç üzerine aşılanmış olması gerekir. Fidan alırken bu duruma özellikle dikkat etmeliyiz. Kuş kirazı anacına aşılanmış kirazlar ise sahillerde, ovalarda ve yaylalarda fazla kuru ve taşlı olmayan topraklarda daha güzel yetişmektedirler. İdris üzerine aşılanmış fidanlar, dört veya beş metre aralıkla dikilmelidir. Kuş kirazı üzerine aşılanmış kirazlar ise yedi veya sekiz metre aralıklarla dikilmelidir.

Kirazda değişik şekillerde hastalıklar meydana gelmektedir. Bunlardan biri, kiraz sineğidir. Kiraz sineğiyle zirai mücadeleye, kirazlara ben düşmeden önce başlanmalıdır. Erkenci çeşitlerin olgunlaşma zamanında kiraz sineği olmadığından dolayı; bu dönemde ilaç atmamıza gerek yoktur. Ayrıca kirazlarda meydana gelen mantar hastalıklarına karşı da mücadele yapmamız gerekir. Sonbahar’da yaprak dökümünden sonra bütün mantar hastalıklarına karşı %2 veya %2,5’luk bordo bulamacı atmalıyız. Aynı ilacın bir ay sonra tekrarlanması faydalı olacaktır. İlaçlamayı güneşli bir havada yaparsak, ağaçlarımıza iyi bir şekilde yapışıp kalacak ve hastalıklara karşı daha etkili olacaktır. Ayrıca bordo bulamacını atarken, ağaçlarımızın her tarafını ilaçlamalıyız. Hiçbir yerinde kuru kalmaması gerekir. İlaçlamayı üst kısımlardan başlayıp alt kısımlara doğru inersek, daha faydalı ve daha doğru olacaktır.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!