Kök Kereviz Yetiştirilmesi
Saygıdeğer Okuyucularım,
Kereviz, ılık iklimleri sever. Nemli deniz kıyılarında, kuvvetli topraklarda bol mahsul verir. Soğuk iklimlere oldukça dayanır. Fakat kurak ve sıcak iklimlerden hiç hoşlanmaz. Tınlı – kumlu, süzek, humuslu topraklarda iyi yetişir. Kereviz yetiştirilecek parsele dönüm başına üç veya dört ton kadar çiftlik gübresi verilmelidir. Kereviz ekilecek parsel, bel veya pullukla derin olarak bellenir. Gerek görülürse ikilenir, çapalanır ve tırmıkla yüzü düzeltilir. Sonra çukur tavalara veya tek nal şeklindeki masuralara bölünür.
Kereviz tohumları, mahalli iklim şartlarına göre Şubat’tan Nisan’a kadar bahçelerdeki açık kare yastıklara serpme olarak ekilir. Fideler büyürken otları alınır, ara sıra sulanır. Haziran ve Temmuz Aylarında iyice gelişmiş olan kereviz fideleri yerlerinden çıkarılır. Kök ve yaprak kısımları tuvalete tabi tutulduktan sonra yukarıda belirtildiği şekilde hazırlanmış olan tava veya masuralara bir çepin vasıtasıyla dikilirler. İki fide arasında otuz santim aralık yeter. Hemen arkasından can suyu verilir. Yazın kerevizleri sık sık sulamalı ve toprağını havalandırmak ve aynı zamanda yabani otları yok etmek için de iki veya üç defa çapalamalıdır. Hele bir defa çiftlik gübresinden sulu şerbet verilirse, kerevizler bundan çok faydalanırlar.
Kereviz tohumunun ekiminden yenilen kök kısmının topraktan çıkarılmasına kadar altı veya yedi ay geçer. Kök kerevizlerin Ekim Ayından itibaren çıkarılmasına başlanır. Topraktan çapalarla çıkarılan kök kerevizlerin evvelâ boğaz kısmından yeşillikleri kesilir. Sonra temiz suda yıkanır. Kış mevsimi ılık geçen yerlerde kök kerevizler parti parti topraktan çıkarılır. Kışı şiddetli ve donlu olan yerlerde ise bütün kök kerevizler topraktan çıkarılır. Bir dönümden iki ve üç ton arası baş veya kök kereviz mahsulü alınır. Kök kerevizlerinde kökleri iri, kabuğunun üzeri hafif buruşuk olan Odesa kerevizi lezzetli, makbul ve çok verimli bir kök kerevizi çeşididir. Sarı kereviz çeşidi, fazla yan köklere sahip olduğundan dolayı Odesa çeşidi kereviz kadar makbul değildir. Ayrıca kök kerevizi çeşitlerinden başka beyazlaştırılmış sapları yenilen kereviz çeşitleri de yetiştirilmektedirler.
Kereviz tohumları gayet ince olduğundan on misli kumla serpme olarak ekilir ve gayet yüzden tırmıkla kapatılır. Tohumları toprağa değmesi için küreğin tersiyle de hafifçe bastırılır. Üzerine ince bir tabaka kum serilir. On beş veya yirmi gün sonra fideler toprak yüzüne çıkar, eğer sık çıkmışsa seyreltme yapılır. Tarlasına dikilecek olan fidelerin öncelikle en kalın ve yetişkin olanları sökülür. Sökümden sonra hemen sulama yapılır. Bu suretle yastıklarda kalan fidelerin büyümesi ve yerinden oynamışlar varsa bozulması önlenmiş olur.
Kereviz tohumları iyi saklandığı zaman dört ile altı yıla kadar tazeliklerini muhafaza ederler.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar