MART AYINDA DON TEHLİKELİSİ GEÇTİKTEN SONRA BUDANMASI GEREKEN BİTKİLER
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda sizlerle Kış Aylarında, don tehlikesi geçtikten sonra İlkbahar’da budaması yapılması gereken bitkilerle ilgili bilgileri paylaşacağım.
Parklarda, bahçelerde ve ev bahçelerinde dikili birçok değişik türde bitkiler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Kış donlarından zarar gören bitkiler veya sıcak iklim bölgesi bitkileridir. Bu bakımdan bu bitkilerin budamalarını diğer bitkiler gibi Sonbahar veya Kış Aylarında yapmamalı; İlkbahar’da don tehlikesi geçtikten sonra Mart Ayında yapılmalıdır. Her bitki, en güzel şekilde kendi vatanında ve bölgesinde yetişir. Bu bakımdan bu bitkilerin budamaları da onlara en uygun zamanda yapılması gerekir; aksi halde zamanlaması yanlış yapılan durumlarda bitkiler, kısmen veya tamamen zarar görebilirler. Bu durum çok önemlidir. Bu zamanlamaya dikkat edilmelidir.
Birçok bahçe sahipleri bu duruma dikkat etmediğinden dolayı zamansız budamadan bitkiler zarar görmektedir. Bu bitkiler, Sonbahar’da veya Kış Aylarında budama yapıldığında yağan kar ve yağmur suları kesilen kısımdan içeriye doğru inmekte ve don olayları olduğu zaman bitkinin o kısmının donmasına ve daha sonra kurumasına sebeb olmaktadır. Bu bitkilerin başında sıcak iklim bölgeleri bitkileri gelmektedir. Bu bitkilerin budamaları Sonbahar’da veya Kış aylarında kesinlikle yapılmamalı; kar ve don tehlikesi geçtikten sonra İlkbahar’da, Mart Ayında yapılmalıdır. Mart Ayında da hava şartları ve duruma göre kar ve don tehlikesi yoksa Mart Ayının ilk haftasında varsa daha sonraki uygun günlerde budama yapılmalıdır.
Bu bitkilerden bir kısmını şöyle sıralayabilirim: öncelikle gelin duvağı (Bougainvillea), bütün sardunya türleri, melisa çeşitleri, yasemin çeşitleri, ada çayı, lavanta, narenciyeler, kamelya, bütün üzüm asmaları ve bağlar, bütün gül türleri ve ortancalar, çarkı felek (Pasiflora), zakkumlar, hanımeli, palmiyeler gibi bunlara benzer daha birçok bitki don tehlikesi geçtikten sonra budanmalıdırlar. Bazı kişiler ve bahçe sahipleri genellikle gül ve ortancalarını hatta asmaların budamalarını Sonbahar’da veya Kış Aylarında yapmaktadırlar; ancak bu bitkilerin donlardan zarar görmemesi için bu uygulama yapılmamalı. Mart Ayı içinde don tehlikesi geçtikten sonra yapılması en uygun ve sağlıklı olanıdır.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar