MAZILAR HAKKINDA BİLGİ
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda sizlerle bir çam türü olan mazılarla ilgili bazı önemli ve teknik bilgileri paylaşacağım.
Mazıların değişik türleri ve şekilleri vardır. Örnek vermek gerekirse, top şeklinde olan mazı, piramit şeklinde olan mazı, altuni mazı dediğimiz sarı renkli olan mazı, bir de kendi halinde büyüyen dağınık veya adi mazı dediğimiz mazı çeşitleridir. Bu değişik türdeki mazı çeşitlerinin bahçemizdeki veya parklardaki dikilecek yerleri de kendi tiplerine göre değişir. Örnek verecek olursak, bir top şeklindeki mazıyı (yandaki fotoğraf, top mazıdır.) bahçemizin giriş kapısına sağlı sollu veya evimizin giriş kapısına sağlı sollu dikebiliriz veya saksıya dikerek bu şekilde koyabiliriz. Bahçemizin değişik yerlerine de top mazıyı dikebiliriz. Ayrıca çiçek öbeği yaptığımız zaman çiçekliğin ortasına dikersek, güzel bir görünüm sağlamış oluruz.
Altuni mazı dediğimiz mazı ise isminden de anlaşılacağı üzere sarımtırak rengi ile çok güzel görünüşlü ve mazıların içindeki en değerli mazıdır. Yavaş yavaş büyüyen bir türdür; fakat bahçemizin ve parklarımızın neresine dikersek dikelim çok hoş ve güzel bir görünümü olmaktadır. Bunları istersek tekli, üçlü, beşli veya parkların etrafını çevirmek için çit bitkisi olarak da kullanabiliriz. Genelde adi mazı veya dağınık mazı dediğimiz tür de (yandaki
fotoğraf, adi mazıdır.) bu iş için en uygun çeşittir. Bu şekilde yaptığımız çitler, uzun süre dayanıklı olurlar ve araları çok sık olduğundan dolayı güzel bir görünüm yanında, dışarıdan içeriye toz dahi geçirmeyecek şekilde faydası olmaktadır. Tabiki; bunları sık sık makasla biçerek bu şekilde ve istenilen boyda kalmasını sağlarız.
Mazı türlerinin hepsinin kendilerine göre bakımları ve budamaları vardır. Bütün mazı türlerine budama yaparak, makasla istediğimiz şekli verebiliriz. Ancak mazılar, sık dallı süs bitkileri olduklarından ve havasızlıktan dolayı iç kısımlarında zamanla kurumalar olacaktır. Kuruyan bu dalları makasla veya elle temizleyerek hem ağacımızın hava almasını sağlamış oluruz hem görünümünü güzelleştirmiş oluruz. Ayrıca temizlenen kuru dalların yerlerinden tekrar taze dal vermesini sağlamış oluruz. Ayrıca mazımızın temizlenmiş haliyle temizlenmemiş halini kıyasladığınızda çok daha güzel ve sağlıklı görünüm kazandığını fark edeceksiniz. Bir de mazılarda budama yaparken istediğimiz yerlerinden kesmemiz durumunda, buralardan taze sürgünler ve dallar çıkarıp kendini yenileyebilmektedirler. Ancak bu şekildeki bir budamayı Kasım Ayı sonundan Şubat Ayı sonuna kadar yapmamız en uygun olanıdır. Ayrıca mazıların sağlıklarını ve görünümlerini en fazla olumsuz şekilde etkileyen unsurlardan biri, üzerinde gelişen tohumlardır. Bu tohumlar çok sık şekilde olduğundan dolayı hem ağacımızın boşu boşuna kuvvetini alıyor; hem de görünümü bozuyor ve ağacımızın dallarına ağırlık yaparak dalların eğilmesine, ağacımızın şeklinin bozulmasına ve dengesinin kaybolmasına da sebep olabiliyor. Zamanla ağacımız gittikçe zayıflayıp kuruyor. Bu olumsuz durumun olmaması için mazı tohumları, nohut büyüklüğüne ulaştığı zaman bunlaır elle toplayarak ağaca fazla zarar vermeden ve ağacımızın dengesi bozulmadan önlemini almamız gerekmektedir. Böyle yaptığımız zaman ağacımız daha uzun ömürlü, daha sağlıklı ve daha güzel olacaktır. Eğer bazı kimseler size, Ttohumları koparırsanız; mazınız bozulur, küser.” Deyip uyarırlarsa sakın ola O’nlara inanmayın ve aldanmayın; sadece gülüp geçin ve yukarıdaki bahsi geçen konuları rahatlıkla uygulayın.
Sizlerin ve bitkilerinizin sağlığı en iyi olması dileğiyle…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar