MELİSA ÇİÇEĞİ
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda hepimizin bildiği ve çayını demleyip içtiğimiz melisa çiçeğimizden bahsedeceğim. Melisa çiçeğimizi, bahçemizin güneşli bir yerine dikersek gelişmesi daha güzel olacak ve Kış Ay’ında soğuklardan da korunması daha kolay olacaktır. Ancak diktiğimiz yerde daha başka bitkiler varsa ve bu bitkilerin arasına dikersek, yaprakları Güneş’ten daha fazla etkilenmeyip sararmayacak, daha koyu yeşil kalacaktır. Bu da hem görünümünü güzelleştirecektir, hem de çayımızın tadını daha hoş hale getirecektir.
Melisamızın budamasını yapmak için soğukların ve don tehlikesinin geçmesini beklememiz gerekmektedir. Budamasını yaparken öncelikle kurumuş dallar varsa, kuruyan bu dalları keseriz. Çok kart dalları varsa, bu kart dalları da keseriz ve genç sürgünlerini bırakırız. Bu genç sürgünler; hem çiçeğimize daha canlı bir görünüm kazandıracaktır, hem de çay olarak içeceğimiz yaprakları da daha iri ve daha canlı olacaktır.
Budama yaparken kesilen dallarını da çelik yapıp toprağa dikersek; hem melisamız çoğalmış olacaktır, hem de çöpe atılmaktan kurtulmuş olacaktır. Ayrıca dibine çiftlik gübresi koyup çapa yaparsak, çiçeğimizin en güzel şekilde büyümesi ve gelişmesi için ihtiyacı olan gıdasını da almış olacaktır. Yaptığımız bütün bu faydalı işlerden sonra melisa çiçeğimiz de bize en güzel ve faydalı yapraklarını bol bol verecek; bizim sağlığımıza da katkı sağlayacaktır.
En sağlıklı günler sizlerin ve sizlerle birlikte bitkilerinizin olmasını temenni eder, saygılarımı sunarım.
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar