MEYVE AĞAÇLARIMIZA YAPACAĞIMIZ YAZ MÜCADELESİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER
Sevgili Okuyucularım;
Meyve ağaçlarımıza yapmış olduğumuz kış mücadelesinin yanı sıra, yaz mücadelesini de eksiksiz bir şekilde yapmamız gerekir. Yapmadığımız zaman birçok değişik hastalıklar veyaprak bitleri, meyve iç kurtları, pamuklu bitler, ağ kurtları, odun kurtları meyvelerimize ve meyve ağaçlarımıza zarar verecek; meyve ağaçlarımızın sağlıklarını, meyvelerin de kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir. Ayrıca Kış Ayları’nda yapmış olduğumuz mücadelenin de önemi kalmayacaktır. Meyve ağaçlarımızdan şeftali, erik, elma, armut, kayısı, kiraz gibi ağaçlara zarar veren yaprak bitleri; havalar ısınınca çoğalmaya başlarlar. Ayrıca Kış Ayları’nı yumurta halinde geçiren yaprak bitleri de gelişerek, çok önemli zararlar yaparlar.
Yaprak bitleri, genellikle yaprakların öz suyunu emerek ve yaprakların şekillerini bozmak suretiyle yaparlar. Bunlarla ilaçlı mücadeleye ağaçlarda görüldüğü zamanlarda başlamamız gerekir. Bunlara karşı bit öldürücü ilaçlardan atarak mücadele yapmalıyız. Erik, elma ve armutlarda “Testereli Arı (HOPLACAMPA FLOVA VE MİNUTA)” denilen zararlı da meyvelerimize musallat olur ve meyveler küçük iken delerek, dökülmelerine sebep olurlar. Buna karşı çiçek yapraklarının üçte ikisi döküldüğü zaman, bunları öldürücü ilaçlardan birini alıp atmamız gerekir. Aynı ilaç, 15 – 20 gün sonra bir daha tekrarlanmalıdır. Armutlarda, İlkbahar’da tomurcuklar kabarıp çiçeklerin açılma başlangıcında bilumum mantari hastalıklar için %1’lik bordo bulamacı atılmalıdır.
Meyve iç kurtları (CARPOCAPSA POMO NELLA), elma ve armutlarda en çok tahribat yapan bir zararlıdır. Mayıs Ayı içinde kelebekleri, yumurtalarını meyveler üzerine bırakır. Yumurtadan çıkan kurtlar, meyveleri delerek içerisine girer ve orada meyvenin iç kısmını yiyerek büyürler. Burada erginleşen kurtlar, kelebek haline gelerek meyveyi terk ederler ve bu şekilde birkaç nesil verirler. Bununla mücadele için meyve ağaçları çiçeklendikten sonra – çiçek yapraklarının üçte ikisi döküldükten sonra – buna uygun ilaçlar atılarak mücadele yapılmalıdır. İç kurtlarının tamamen önlenebilmesi için aynı ilaçlar, 15 – 20 gün aralıklarla bütün yaz boyunca atılması gerekir. Eğer ilaç attıktan sonra yağmur yağıp yıkanırsa, ilacı tekrarlamamız gerekmektedir.
Elmalarda ve diğer meyve ağaçlarında “Kırmızı Örümcek (PARATETANYEHUS PİLOSUS)” daha fazla elma ve eriklerin yapraklarında tahribat yapmaktadır. Kırmızı ve portakal renginde küçük bir zararlı olan kırmızı örümcek, yaprakların öz suyunu emerek beslenir ve onları sarartarak dökülmelerine sebep olur. Bunlar, Kış Ayları’nı yumurta ve ergin dişi halinde geçirmektedirler. Tahribatlarını daha fazla Haziran ve Temmuz Ayları’nda yapmaktadırlar. Kırmızı örümceğine karşı ilk mücadeleyi, Mayıs Ayı’nın başlarında; ikinci mücadeleyi, Haziran Ayı’nın ortalarında; üçüncü mücadele ise Ağustos Ayı’nın ortalarında yapılmalıdır. Meyve ağaçlarımıza ve meyvelere zarar veren daha birçok hastalık ve zararlı bulunmaktadır.
Bir sonraki yazımda da değişik meyve hastalıklarını ve bunlarla ilgili zirai mücadelenin nasıl yapılması gerektiğini sizlerle paylaşacağım. Sağlığınızın ve bitkilerinizin sağlıkları en güzel olması dileğiyle…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar