MEYVE AĞAÇLARIMIZA YAPACAĞIMIZ YAZ MÜCADELESİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER (2)

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bir önceki yazımda sizlerle meyve ağaçlarında yapılacak yaz mücadelesiyle ilgili bazı bilgileri paylaşmıştım.

Bu yazımda da değişik meyve hastalıklarıyla ilgili bilgileri sizlerle paylaşacağım. “Elma ağ kurdu” dediğimiz tırtıl genellikle, elma ve eriklerde zarar yaparlar. Nisan ve Mayıs Ayları içinde ağaçların yapraklarını yerler ve örümcek gibi ağacın her tarafını sararlar. Elma ağ kurduyla mücadeleye ağaçlarda ilk gördüğümüz andan itibaren başlamalıyız. Tırtılları öldürecek ilaçlardan herhangi birini alarak mücadele yaparız. Elmalarda bir de “elma pamuklu biti” dediğimiz zararlı vardır. Bu zararlı, elma ağaçlarımıza en çok zarar veren bitlerdendir. Tahribatını genç sürgünlerde, dallarda ve köklerde de yapmaktadırlar. Bu bitin üzeri pamuk gibi beyaz bir maddeyle örtülü olduğundan dolayı “elma pamuklu biti” denmiştir. Elma pamuklu biti aynı zamanda, dallar üzerinde bulundukları yerleri de emerler ve emdikleri yerlerde ur şeklinde kabarcıklar meydana getirirler.

Elma pamuklu bitine karşı mücadeleyi ilk görüldükleri zaman başlamamız gerekir. Bir de kirazlara, kurtlandırarak zarar veren ve kalitesini düşüren “kiraz sineği” dediğimiz zararlı vardır. Kiraz sineği, Mayıs Ayı içerisinde; kirazlara ben düştüğü zaman da kirazları delerek yumurtalarını meyvelerin içine bırakırlar. Bıraktıkları bu yumurtalar, daha sonra kurt haline gelerek kirazlara zarar verirler. Kiraz sineğiyle ilaçlı mücadeleye kirazlara ben düşmeden evvel başlamamız gerekir. Kiraz sineğiyle mücadeleyi bunları öldürecek herhangi bir ilacı alarak yapabiliriz. Kiraz sineği, turfanda kiraz çeşitlerinde zarar yapmadığı için orta ve son turfanda kirazlarda mücadeleye önem vermemiz gerekir.

Meyve ağaçlarına “külleme” dediğimiz mantari hastalık da oldukça zarar vermektedir. Bu hastalık, beyaz un şeklinde yaprakları kaplayarak şekillerini bozar. Daha sonra yaprakların dökülmesine veya kurumasına sebep olurlar. Bu hastalığı da gördüğümüz andan itibaren kükürtlü ilaçlardan birini alarak ağaçlarımızı ilaçlamalıyız. Külleme hastalığının tekrarlanmaması için ilk attığımız kükürtlü ilacın tesirli müddeti geçmeden tekrarlamamız gerekir.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere, sağlıklı günler dilerim…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!