MEYVE AĞAÇLARINA PALMET ŞEKLİ VERİLMESİ
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda, sizlerle meyve ağaçlarına verilecek palmet şekliyle ilgili bilgileri paylaşacağım. Meyve ağaçlarına değişik şekiller verilebilmektedir. Bazı şekiller vardır ki; bu şekilde yetiştirdiğimiz meyve ağaçları her yönden daha sağlıklı ve daha ekonomik olmaktadırlar. Palmet şekli; elma, armut, şeftali, erik, kiraz, kayısı ve zeytin gibi meyve ağaçlarında tatbik edilebilir.
Palmetin faydalarını şöyle sıralayabiliriz… Öncelikle meyve ağaçları, erken meyveye yatar. Belirli bir yere dikeceğimiz meyve fidanı sayısı, diğer şekillere göre daha fazla olacaktır. Ağaçlardan daha fazla meyve almış oluruz; böylelikle meyvenin maliyeti de düşmüş olacaktır. Ayrıca meyve ağaçları havadan ve güneşten daha güzel bir şekilde yararlandıklarından dolayı meyveler daha renkli, daha iri ve daha gösterişli olacaklardır. Palmet şekli vermiş olduğumuz ağaçların meyveleri, diğer şekillere göre on veya on beş gün daha önce olgunlaşmış olacaklardır. Ağaçların budanması, meyvelerin hastalık ve zararlılarla mücadele ve meyvelerin toplanması da daha kolay ve ekonomik olacaktır; ayrıca makineyle yapılacak işler de çok kolay olacaktır. Ağaçlarımızı ilaçlama yapacağımız zaman da ağaçlarımızın etrafını dönmemiz gerekmeyecek; ayrıca ilaçtan da tasarruf sağlamış olacağız.
Palmet şekli vereceğimiz elma ağaçlarına aralık ve mesafe, sıra üzerinde beş metre; sıra aralarında altı metre olması en uygunudur. Bu mesafeler sıra üzeri, altı metre; sıra arası, altı metre olarak da uygulanabilir. Armut ağaçlarında ise dikim aralıkları eğer anaç ayva olursa sıra üzeri, iki buçuk veya üç metre; sıra arası ise dört veya beş metre yeterlidir. Şeftali ağaçlarında palmet şeklinde sıra üzeri, beş metre; sıra arası da beş metre olması en uygunudur. Erik ağaçlarında verilecek mesafe ise sıra arası, dört metre; sıra üzeri de dört metre veya sıra üzeri, beş metre; sıra arası da beş metre olarak dikilebilir. Elma ağaçlarında palmet şekli verilirken yan dalların birbirinden on veya on beş santim mesafeli olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca yan dalların aynı kuvvette olması gerekir. Eğer dalın biri daha kuvvetli gelişmiş olursa, kuvvetli dal yatırılarak zayıf dal ise dikleştirilerek aralarında denge sağlanması gerekir.
Palmet şeklinde katlar arasındaki mesafe yüz yirmi veya yüz otuz santim olmalıdır. Palmet şeklinde üç kat meydana getirilerek tamamlanır. Palmette sıralar arasındaki mesafenin kapanmamasına çok dikkat etmelidir. Budama yaparken uç alma yapılmamalıdır; ancak katlar meydana getirilirken istenilen yerde kat dalı alabilmek için uç alma yapılabilir. Palmette güneşten ve havadan istenilen şekilde istifade edebilmek için fazla sık dallar dipten çıkarılır. Meyve alınacak diğer dallar bükülerek muhafaza edilir; fazla gelişmesine meydan verilmez. Kat dallarında aynı miktarda dal ve yaprak bırakılmasına dikkat edilmelidir. Bu; ileride dalların aynı kuvvette bulunması, bir dalın zayıf olmaması için önem taşımaktadır.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar