MEYVE AĞAÇLARINA ve MEYVELERE ZARAR VEREN KABUKLU BİTLERLE EN DOĞU MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda sizlerle meyve ağaçlarına ve meyvelere zarar veren kabuklu bitlerle ilgili bazı önemli bilgileri paylaşacağım.
Kabuklu bitler, meyve ağaçlarımıza, meyvelere ve diğer bitkilere en fazla zarar veren bitlerdir. Bu bitler, ağaçlarımızın gövdelerine, dallarına, yapraklarına ve meyvelerine öz sularını emerek zarar vermektedir. İyi bir zirai mücadele yapılmadığı zaman meyvelerin kalitesini düşürmekte ve kısa zaman içinde meyve ağaçlarımızın ölümlerin sebep olmaktadırlar. Bundan dolayı Yaz Ayları’nda yaptığımız kabuklu bit mücadelesini Kış Ayları’nda da yapmamız gerekir.
Kabuklu bitlerin değişik çeşitleri bulunmaktadır. Bunların en zararlılarının başında, “San Jose Kabuklu Biti” gelmektedir. Bu bitler, her defasında 300 – 400 adet yumurtlayarak, çoğalırlar. San Jose koşnili’nin ana vatanı Çin’dir; buradan Kaliforniya’nın San Jose Şehri’ne geçmiş ve buradan da Dünya’nın her tarafına yayılmıştır. Daha önceki yıllarda Türkiye’de de çok zarar yapan San Jose Kabuklu Biti, bazı meyve ağaçlarımızın ölmelerine sebep olmuştur; ancak yapılan çok etkin zirai mücadele sayesinde bu kabuklu bitler, önemli ölçüde azaltılmıştır. Kabuklu bitlerin ve birçok böceklerin Kış’ın saklandıkları yerler, ağaçların kabuklarıdır; özellikle yaşlı ağaçların kabuklarıdır. Bir kısım böcekler de Kış Ayları’nı toprak altında geçirirler. Yumurtaları da aynı şekilde toprak altında geçirir. Biz, Kış ilaçlaması yapmadan önce kabuklu bitlerin ve böceklerin saklanmış oldukları çatlamış, kurumuş veya çürümüş lüzumsuz ağaç kabuklarını bir serpet veya bıçak yardımıyla kesip temizleyerek pürüzsüz düz hale getiririz. Daha sonra da çelik tel fırçalarla ağaçlarımızın gövde ve dallarını fırçalayarak, buralarda saklanmış olan bütün kabuklu bit, böcek ve yumurtalarını temizleriz. Ayrıca meyve ağaçlarımızın üzerinde mantar hastalığına yakalanmış hastalıklı, kuru kırık dallar veya ağaçların üzerinde kalmış hastalıklı bütün meyveler toplanarak; derin bir çukur kazılıp içine atılır. Üzerlerine de sönmemiş kireç dökülerek üstü toprakla kapatılır.
Biz, yukarıda bahsi geçen bu işlemleri yaptıktan sonra bir de bahçemizi sürersek veya bel işlemini yaparsak, toprak altında saklanan böcek ve yumurtalarını da imha etmiş olacağız. Böylece bütün bu önemli ve faydalı işlemleri yaptıktan sonra ağaçlarımıza kışlık kabuklu bit ilaçlarımızı atarız. Bu şekilde attığımız kabuklu bit ilaçları, ağaçlarımızın her yerine güzel bir şekilde yapışacak ve kalmış olan kabuklu bitler varsa, onlar da daha kolay imha olacaktır. Böylece yaptığımız bilinçli ve faydalı işler sonunda hem ağaçlarımız daha sağlıklı olacak, hem de alacağımız meyveler kaliteli olacaktır. Aynı zamanda gelirimiz de artacak, giderimiz daha az olacaktır. Meyvecilikte önemli konulardan biri de az masrafla çok kar etmektir. Bu da bilinçli bir şekilde yapılacak zirai mücadeleye bağlıdır.
Sağlığınızın ve ürünlerinizin en güzel olması dileğiyle…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar