Mezarlıkların Gölgelik Alanlarında, Özellikle Servi ve Çam Altlarında Yaşayabilecek Bitkiler

Saygıdeğer Okuyucularım,

Geçen haftaki yazımda mezarlıklarda, güneşlik alanlarda su vermeden yetişebilecek bitkilerle ilgili bilgileri paylaşmıştım. Bu haftaki yazımda ise mezarlıkların gölgelik alanlarında ve özellikle servi çam altlarında yaşayabilecek bitkilerle ilgili bilgileri paylaşacağım.

Bu bitkiler de gölgelik alanlarda ve susuzluğa karşı dayanıklı bitkilerdir. Ancak gene de mezarlık ziyaretlerine gidildiğinde bir miktar su verilirse iyi olur, bitkilerin hoşuna gider. Size de teşekkür ederler. Bu bitkilerin başlıca olanlarını sıralamak gerekirse başa orman sarmaşığını, daimi yeşil yapraklı bitkiyi yazabilirim. Orman sarmaşığı hem yer örtücü olarak mezarın toprak kısmına yaydırılabilir, hem de istenirse orada bulunan dikili bir ağacın gövde kısmına sardırılarak güzel bir görünüm sağlanabilir. Gerekirse, dalları fazla uzayan sarmaşıklar kesilerek kontrol altına alınabilir. Ayrıca yeşil yapraklı orman sarmaşığından başka altuni yapraklı ve gümüşi yapraklı sarmaşıklar da vardır. Bunlardan da ayrı ayrı veya karışık olarak dikilebilir.

Hederaların bütün çeşitleri yirmişer santim uzunluğunda dal çeliği yapılarak çoğaltılabilir. Çelikleri İlkbahar ve Sonbahar Aylarında yapılır. Ayrıca dikenli Mersin, “her dem taze” ve “kokina” adlarıyla bilinen bitki de hem gölgeye dayanıklı, hem de susuzluğa karşı dayanıklıdır. Kış, Yaz yeşil yaprağını dökmeyen dikenli mersinin parlak yeşil yaprakları vardır. Sonbahar’ da üzerine koyu kırmızı renkte meyveler oluşan dikenli mersinin dalları yılbaşı zamanında ev ve iş yerlerinde güzel bir dekor vermekte ve uzun süre güzelliğini korumaktadır. Dikenli mersin, bir kere ekildikten sonra kendi kendine çoğalarak sıklaşmaktadır. Çoğaltılması ise ayırma ve tohum ile yapılmaktadır.

Bunlardan başka sürekli yeşil olan şimşir bitkisi, sık sık dikilerek ve makaslanarak çit şekli verilebilir veya tek tek dikilerek / makaslanarak bazı şekiller oluşturulabilir. Şimşirin yaprakları parlak ve koyu yeşil renktedir. Şimşirin odun kısmı değişik süs eşyalarının yanı sıra kaşık ve tarak yapımında kullanılır. Şimşirin üretilmesi genellikle çelik ile yapılır. Çelik yapımında dalların uç kısımları, tepeleri kullanılır. Bunlardan başka mezarlıkların gölgelik alanlarında ortanca, akuba, pitos, inci bitkisi, salon yaprağı (aspidistra) gibi bitkilerden de dikilebilir. Ancak özellikle ortanca, akuba ve salon yaprağı gibi bitkiler dikildiğinde diplerindeki toprağın devamlı nemli olması ve susuz bırakılmaması gerekir.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!