MİMOZA
Bu yazımda sizlere Mimoza’dan bahsedeceğim. Mimoza; her tarafın kuru olduğu, ağaçların yapraklarını döktüğü zaman tam da Kış’ın ortasında sarı sarı salkım ve de mis gibi kokan çiçekleriyle Bahar ve Yaz Ayları’nı yaşatıyor. Ancak; böyle güzel ve kıymetli bir ağacımızın değerini de iyi bilmemiz lazım.Bize verdiği güzel çiçeklerin karşılığını biz de ona iyi bakarak vermemiz lazım. İki çeşit Mimoza vardır : biri, Ada Mimozası, bir de İzmir Mimozası.İzmir Mimozası’nın yaprakları, dar ve uzun şekildedir; Ada Mimozası’nın yaprakları ise tül gibi çok ince ve biraz daha hassastır.
Amacım; size bu iki çeşit Mimoza örneğini verdikten sonra bunların budamasını yaparken, kendi elinizle bilmeden bu ağaçlarınızı kaybedebilirsiniz. Nasıl mı? Diyelim ki; İzmir Mimozası’nı budayacaksınız… Eğer alt dallarını açmak istiyorsanız, onları alırsınız ve ağaç boya doğru gider, gelişir. Normal yaşa geldiği zaman, sağa ve sola doğru dalları çok uzadıysa; uzayan dalların uçlarını biraz alıp hafif kısaltıp top şekilde olmasını sağlayabilirsiniz. Ancak; dallarını gövdeye yakın bir yerden 30-40 cm mesafeden keseyim de tazelensin, hem de biraz küçülsün derseniz; kesinlikle bunu yapmayın. Eğer böyle yaparsanız; bu kısımdan ağacınız dal vermeyecek, filiz sürmeyecektir ve ağacınız kuruyup gidecektir. Size de üzüntüsü kalacaktır. Bu sebepten dolayı ağacınızı eğer budama yapacak iseniz yukarıdaki bahsi geçen uygun budama durumuna göre hareket edilirse, ağacınız zarar görmeyecek ve sağlığı da bozulmayacaktır.
Diğer Ada Mimozası’nın budamasına gelince bu ağaçta genelde uç tepe dallar, çok güzel gelişir; fakat arada kalan ufak ve zayıf dallar zamanla kurur. Bu durumda Ada Mimozası’nda yapacağımız en önemli iş, bütün bu zayıf ve kuru dalları temizleyip kalan sağlıklı dallar daha güzel gelişsin. Eğer ağacınız çok uzadıysa, sağa sola doğru eğim yaptıysa veya yatma ihtimalı varsa, tepesinden veya dalların uç kısımlarından alıp yıkılmasını önleriz. Hem de ağacın dengesini sağlamış oluruz. Bu şekilde yapılan budama, Ada Mimozası’na zarar vermeyecek; hatta hem yıkılması önlenecektir, hem de sağlığı güzel olacaktır.
Sağlıklı ve bol çiçekli Mimozalar, sizlerin olması dileğiyle… Bir başka bitkide ve bir başka yazımda buluşmak üzere; hoşça kalın…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar