ORKİDENİN YETİŞTİRİLMESİ ve BAKIMI

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda sizlerle orkide yetiştirilmesi ve bakımıyla ilgili bilgileri paylaşacağım.

Orkide çiçeği, çiçeklerin en değerlileri ve en güzellerinin başında yer almaktadır; ancak yetiştirilmesi çok emek ve uzun zaman isteyen orkidenin fiyatı da buna bağlı olarak pahalıya satılmaktadır. Orkidenin birçok değişik ve güzel çeşitleri bulunmaktadır. Orkidenin çok güzel bir çiçek olmasının yanı sıra bakımına da çok özen gösterilmesi gereken bir çiçektir. Orkide tohumlarıyla yetişmektedir. Tohumları çok ufak olmakla beraber, yetişmesi de çok zor olan ve uzun zaman isteyen bir çiçektir. Orkide tohumlarının ekildiği yerin ısısı ve nemi çok iyi bir şekilde ayarlanması gerekir. Aksi halde; tohumların çıkması istenilen şekilde olmayabilir.

Orkideler gövdelerinden çıkardıkları uzun boğumlarında ve kalın etli yapraklarında da su depo etmektedirler. Orkidelere çok su verilmemeli ve saksı altlığında da devamlı su kalmamalıdır; aksi halde köklerinde çürümeler meydana gelecektir. Bu bakımdan normal bir şekilde sulama yapılmalıdır. Orkideler, kireçli suları sevmediklerinden dolayı kireçli sularla sulama yapılmamalıdır. Orkideler için en faydalı su, yağmur suyudur. Yağmur suyunu biriktirip orkidelerimizi bu suyla sulama yaparsak, gelişmeleri ve güzellikleri de o derece güzel olacaktır.

Orkidelerin sağlıklı bir şekilde yetişip gelişmeleri için ısı dereceleri de çeşitlerine göre 15 ile 30 derece arasında olması gerekir. Orkidelerin zaman zaman havalandırılması, sağlıkları için faydalı olacaktır. Orkidelerin yetişeceği topraklar, sadece kendilerine has özel karışımlardan alarak orkidelerde kullanılmalıdır. Orkideleri çok büyük saksılara dikmemeli; orta boy saksılar kullanılmalıdır. Saksı değiştirilmesi, her sene yapılmamalı; iki veya üç senede bir yapılmalıdır. Saksı değişimi yaparken; çürümüş veya  bozulmuş kökler görülürse bunlar, keskin bir bıçakla veya makasla kesilerek temizlenmelidir. Saksı değişimi sırasında orkide, eski saksıdaki yükseklik seviyesine dikilmeli, daha derine dikilmemelidir. Saksı değişimi yapıldıktan sonra su verilmelidir. Orkideler, fazla güneşli yerleri sevmediklerinden dolayı; fazla güneş geldiği zaman gerekli önlem alınarak korunmalıdırlar. Orkidelere fazla gübre verilmemeli; ara sıra büyük baş hayvan gübresi şerbet yapılarak verilmesi yeterlidir.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!