OYA AĞACI HAKKINDA BİLGİLER

Bu yazımda, bahçemizdeki en kıymetli ve en güzel süs ağaçlarından biri olan Oya Çiçeği’nden bahsedeceğim. Oya Çiçeği denmesinin sebebi, çiçeklerinin kenarları sanki oya gibi işlenmiş görünümde olduğundan dolayı Türkçe olarak bu ad verilmiştir. Latince adı, Lagerstroemia İndica Super Vidlacea’dır. Ayrıca ağacın gövde kısmı da sanki cilalanmış gibi parlak görünümüyle de ayrı bir güzellik vermektedir. Ağacın çiçeklenme süresi, genellikle Ağustos Ayı’ndan Ekim Ayı’na kadar devam etmektedir. Çok uzun ömürlü ve dayanıklı bir ağaçtır; fakat Oya Çiçeği’ni mümkün olduğu kadar çok rutubetli ve gölge yerlere dikersek, yapraklarında ve çiçeklerinde beyaz beyaz, un gibi “külleme” dediğimiz mantar hastalığı meydana gelir. Ayrıca Oya Çiçeğimiz’i mümkünse çim alanı içine dikmememiz uygun olur. Çimlerimize devamlı su verdiğimizden dolayı haliyle aynı suyu ağacımız da alacak ve sonunda ağacımızı külleme hastalığına karşı korumak oldukça zor olacaktır. Hastalığa karşı ilaçlı mücadele yapmamız gerektiği zaman, külleme hastalığına karşı en faydalı olabilecek Topas adlı zirai ilacını kullanabiliriz. Fakat; ağacımızın güzel ve hastalıksız olmasını istiyorsak, bol güneş alan yere ve mümkün olduğu kadar az su vererek kili az olan gevşek topraklara diktiğimizde gelişmesi daha sağlıklı ve çiçekleri de daha güzel olacaktır. Bir de size; Oya Çiçeği’nin çiçek dallarındaki gelişmesinin ve çiçeklerinin daha sağlıklı, daha iri ve daha güzel görünümlü olması için Haziran Ayı içinde, Oya Çiçeğimiz’e yeşil budama yapmamızın çok faydalı olacağını söylemek isterim.

Peki, yeşil budamayı nasıl yapacağız? Öncelikle ağacımızın üzerinde sık sık çıkmış, ufaklı büyüklü dallar olacaktır. Biz bunların içinden en iyi ve en kuvvetli gelişmiş olan çiçek dallarını 3-5 cm’de bir dengeli olacak şekilde ağaç üzerinde bırakırız. Geri kalan ve çok sık olan sararmış, kurumuş dallar varsa; hepsini temizleriz. Bu sayede hem ağacımız hava almış olacak, hem her tarafına güneş gireceğinden dolayı mantar hastalığına mantar hastalığına (külleme hastalığına) yakalanması minimuma düşecek, hem de kalan dallar serbest olacak ve gıdasını daha iyi alacaktır; ağaç dallarını daha güzel besleyecektir. Ayrıca ağacımızın normal budamasını yaparken, her sene taze sürgün sürmesini sağlayacak şekilde budamasını yapmamız gerekmektedir. Bu şekilde yaparsak, ağacımızın çiçekleri hem daha güzel olacaktır, hem de ağacımızın sağlığı daha güzel olacak; dolayısıyla ömrü de uzun olacaktır. Oya Ağacımız’ın üretilmesi, çelikle yapılmaktadır. Çeliklerini soğuk bölgelerde,  İlkbahar’da; ılık ve sıcak bölgelerde ise kışın yapabiliriz.

Bundan sonraki yazımda sizlere; şarkılara destan olmuş ve de mis gibi kokan Manolya Ağacı’nı, bunun yanısıra iyi ve gerçek kaliteli Manolya alırken çok para ödeyip nasıl bir Manolya almanız gerektiğini bilmenize ilişkin çok önemli bilgi ve püf noktalarını vereceğim. Hoşça kalın…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe.

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!