SARDUNYA HAKKINDA BİLGİ
Bu yazımda bahçelerimizin ve balkonlarımızın olmazsa olmazı olan ve üstünde hiçbir zaman çiçeği eksik olmayan, kendine has kokusu ile evlerimizi ve bahçelerimizi renk renk süsleyen Sardunya’dan bahsedeceğim. Aslında, bizim eski yerli sardunyalarımız vardı; şimdi bunlar azalmış olsalar da bazı evlerde ve bahçelerde yine de bize eski günleri, ninelerimizin kendi elleriyle dikip yetiştirdiği günleri hatırlatmaya yetmektedir. Ayrıca; yerli sardunyaların soğuk havaya ve don olaylarına karşı dayanma gücü, ithal sardunyalara göre çok daha fazladır. Bu sebepten dolayı; eğer yerli sardunya bulur da bahçe ve balkonlarımıza dikersek hem hastalıklara karşı hem de don olaylarına karşı daha dayanıklı olacak ve de ithal sardunyalara kıyasla çok daha fazla hizmet edeceklerdir. Sardunyaların genelde iki türleri bulunmaktadır : biri sakız sardunya diye adlandırdığımız balkon veya yüksek bir yere koyarak aşağı doğru sarkan, diğeri de yine bahçemize veya balkonumuza diktiğimiz dik büyüyen sardunyalardır.
Şimdi gelelim sardunyalarımızın en iyi şekilde yetişmesi ve bol bol çiçek açması için sardunyalarımıza nasıl bakacağımıza… Ben size şöyle bir söz söyleyeceğim : “Sardunyalara ne kadar az bakar, az ilgilenirseniz o kadar güzel olur ve bol çiçek açar.” Bu söz, kendime ait bir sözdür. Bundan kasıt şunu söylemek istiyorum; sardunyalara mümkün olduğu kadar az su verelim, çok su vermeyelim. Eğer ikide bir çok güzel olsun, çok çiçek açsın, çabuk büyüsün diye bol bol su verirsek; ne çok çiçek verecek ne de sağlıklı gelişecek, tam tersi olacak ve öleceklerdir. Bu sebepten dolayı; sardunyaların toprağı hafif nemli olması, en uygundur. Hatta çok su verip, çürüyüp, kurumasına sebep olmaktansa; az su verip, sağlıklı olmasını tercih etmeliyiz. Bir de sardunyanın toprağı killi olmazsa iyi olur. En iyi toprak; bir miktar kil, bir miktar gübre, bir miktar da torf olan topraktır. Böyle bir toprak hem suyu çok fazla bünyesinde tutmayıp sardunyalarımızı çürütmeyecek hem de beslenme yönünden de bir sorunları olmayacaktır. Bir de şunu belirtmek istiyorum; sardunyaların altlarına altlık koyup, su kalırsa sardunyaların ölmesi için en etkili işi yapmış oluruz. Eğer yerimiz pislenmesin diye altlık koyuyorsanız olabilir; fakat altlıkta su kalsın, sardunyamız susuz kalmasın diye koyuyorsanız onun ölümüne davetiye çıkartıyorsunuz demektir.
En güzel çiçekli bahçeler ve en güzel çiçekli balkonlar sizin olsun… Bir başka yazımda ve bir başka çiçekte buluşmak üzere; saygılar sunarım.
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar