SEBZE FİDELERİNİN BAHÇEDEKİ YERLERİNE DİKİMİ ve BAKIMI
Yazlık sebze fidelerinin bahçede hazırlanmış olan yerlerine dikileceği zaman dikkat edilecek hususlar:
Sebze fidesi dikileceği zaman özellikle mahalli iklim şartlarının sebze fidelerinin dikimine elverişli bulunması gerekir. Ayrıca dikeceğimiz sebze fidelerinin – yazlık olsun, kışlık olsun – pişkin olmasına dikkat edilmelidir. Pişkin olmayan fideler, dikildiği yerde sıcaklardan veya soğuklardan etkilenerek bozulabilir. Domates, patlıcan ve biber fideleri bahçedeki yerlerine dikileceği zaman (tuvaletsiz olarak) kök ve yapraklarından kesilmeden dikilmelidir. Pırasa fideleri ise kök ve yapraklarından bir kısmı kesildikten sonra dikilmelidir. Kökleri topraksız yani çıplak olarak dikilecek olan sebze fideleri, fide kazığı ile açılan deliklere dikilmelidir.
Dikim esnasında genç fidelerin köklerinin aşağıya doğru gelmesine, sonra köklerinin toprakla iyice temas etmesini temin etmelidir. Topraklı olarak dikilecek fideleri, akşamdan sulamalıdır. Ayrıca topraklı olarak dikilecek fideler, küçük çepinlerle açılan çukurlara oturtulmalıdır. Boş kalan yerler, toprakla iyice sıkıştırılarak kapatılmalıdır. Fideler dikildikten sonra hemen can suyu verilmelidir.
Dikilen fideler sık sık kontrol edilip herhangi bir sebepten tutmayan veya böcekler tarafından kesilenler varsa hemen yerine yenilerini dikmek gerekir. Topraklı olarak dikilen sebze fideleri, topraksız olarak dikilenlere göre birkaç hafta daha erken ürün vermektedirler. Ayrıca topraklı olarak dikilen fidelerin tutma kabiliyeti de topraksız olarak dikilen fidelerden daha fazladır. Eğer ekimden sonra kısa zamanda yabani otlar çıkarsa bunların büyümesine fırsat vermeden çapa yapılmalıdır. Gerekirse çapadan birkaç gün sonra su verilmelidir.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar