SEBZECİLİKTE SUYUN ÖNEMİ VE SULAMAYLA İLGİLİ ÖNEMLİ VE TEKNİK BİLGİLER

Saygıdeğer Okuyucularım;

Sebzecilikte suyun önemi çok büyüktür. Sebzeler, çabuk yetişen ve aynı zamanda fazla miktarda suya ihtiyaçları olduklarından dolayı iyi bir şekilde büyüyüp gelişebilmeleri için diğer bazı bitkilerden daha çok suya ihtiyaçları vardır. Bu sebepten dolayı yeni sebze bahçesi kurarken veya evlerimizde sebze yetiştireceğimiz zaman, öncelikle bol suyumuzun olması gerekir.

Su; bahçelerimizde yetiştirdiğimiz sebzeler kadar, tarlalarda yetiştireceğimiz sebzeler için de önemlidir. Yazın kurak geçen bölgelerde, tarlalarda yetiştirdiğimiz sebzelerden kavun, karpuz, fasulye, patates ve soğan gibi sebzelerin iyi bir şekilde gelişip büyümeleri ve onlardan istediğimiz bir şekilde ürün alabilmemiz için istedikleri su ihtiyaçlarını da karşılamamız gerekir. Bu bakımdan sebze yetiştireceğimiz yerleri seçerken, dere ve nehir kenarlarını seçmemiz gerekir. Eğer böyle bir imkan yoksa, toprak altındaki taban suyu yüksek olan yerleri seçmeliyiz. Sulamada kullanacağımız her çeşit su da sebze yetiştirmemize uygun değildir. Bu bakımdan sebzeleri sulayacağımız suların tuzlu olmamalı, asitli veya acı olmamalı ve soğuk olmamalıdır; bilhassa turfanda yetiştireceğimiz sebzelerde kullanılacak suyun ısısı, 15 – 20 dereceden aşağıya düşmemelidir. Kullanacağımız su ne kadar temiz, tatlı, kireçsiz, havalanmış ve ılık bir şekilde olursa sulama için o derece faydalıdır. Bu şekildeki sularla suladığımız sebzelerin lezzetleri de o derece lezzetli ve nefis olacaktır.

Sulamada kullanılacak en uygun ve faydalı olan su, yağmur sularıdır. Daha sonra sulamaya uygun olan sular; dere suları, çay ve nehir sularıdır. Kuyu ve kaynak sularını soğuk olurlarsa, havuzlarda dinlendirip havalandıktan sonra sebzelerimizi sulayabiliriz. Tatlı göl suları ve baraj sularını da sulamağa uygun oldukları zaman kullanabiliriz. Acı olan göl sularıyla da sebzelerimizi sulamamalıyız. Lağım sularında, birçok mikrop ve bulaşıcı hastalıklar olduğundan dolayı bu suların kullanılması kesinlikle uygun değildir ve yasaktır. Bunlar, ancak temizlenip zararsız bir hale getirilerek sulamada kullanabilir. Sebzelerin sulama durumları mevsime ve iklime, sebze çeşidine göre değişmektedir. Yazları sıcak ve kurak olan bölgelerde sulama işi, İlkbahar’da başlayıp Sonbahar’a kadar sürer; bilhassa pırasa, lahana, karnabahar gibi suyu çok seven sebzelerin Sonbahar’ın sonlarına kadar sulanması faydalıdır.

Toprak durumuna göre sulama yapacaksak; kumlu topraklar, nemini daha çabuk kaybettiklerinden dolayı sulamaya daha erken başlarız. Killi topraklarda ise nem daha geç kaybolduğu için bu tür topraklarda sulama işlerine daha geç başlayabiliriz. Bahçelerimize vereceğimiz suyun vakti ve zamanı da çok önemlidir. Yazın bahçelerimizin en uygun sulama zamanı, ikindiden sonradır. Bu vakitlerde sebzelere vereceğimiz sudan sebzeler, bütün gece boyunca istifade edeceklerdir. Eğer sulamayı sabahleyin yaparsak, gündüzün sıcağıyla suyun bir kısmı uçup gidecektir ve sebzelerimiz bu sulamadan istenilen faydayı temin edemeyeceklerdir. Sebzelere verilecek su miktarları; iklim durumuna, toprak durumuna, sebze çeşidine ve büyüme zamanındaki durumuna göre değişmektedir. Ayrıca kökleri derine giden sebzelere, seyrek ve bolca su verilmelidir. Kökü yüzeyde olan sebzelere ise daha sık ve az su vermemiz gerekir. Buna ek olarak yaprak sebzelere, bol su; meyveleri yenen sebzelere ise çiçeklenme zamanına kadar, az; meyve bağladıktan sonra ise bol su vermemiz gerekir. Eğer çiçeklenme döneminden önce bol su verirsek hem çiçeğe yatmayacak, hem de bolca dal verip boya gidecektir. Meyveye yattıktan sonra ise bolca su verdiğimiz zaman meyveleri hem iri, hem de sulu olacaktır. Sulama adedi, aynı zamanda sulama şekline göre de değişir. Serpme usulü su verince, sık sık salma şeklinde su verirsek, bolca ve seyrek şekilde vermemiz gerekir.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!