ZEYTİN AĞAÇLARININ BUDANMASI ve BAKIMLARIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ ve TEKNİK BİLGİLER
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda sizlerle zeytin ağacının budanması ve bakımıyla ilgili bilgileri paylaşacağım.
Her meyve ağacında ve bitkide olduğu gibi zeytin ağacında da budama en önemli ve faydalı işlerin başında gelmektedir. Budama yapılan bir zeytin ağacı hem sağlıklı olup ömrü uzun olacaktır, hem de verdiği meyveleri iri ve kaliteli olacaktır. Budama yapılmayan zeytin ağacının meyveleri ise çok ufak, kalitesiz ve sağlıksız olacaktır. Ayrıca budama yapılmayan zeytin ağacındaki dallar, zamanla meyvelerinin ağırlıklarını tartamaz hale gelip kırılacaklardır. Ayrıca budama yapılmamış veya iyi bir şekilde budama yapılmamış zeytin ağacı, budama yapılmış bir zeytin ağacıyla kıyaslandığında daha fazla masraflı olacaktır. Şöyle ki; iyi budanmış bir zeytin ağacına atacağımız zirai ilaç, budanmamış bir zeytin ağacıyla kıyaslandığında yüzde elli daha az olacaktır. Ayrıca bizim zaman kaybımız da yüzde elli azalmış olacaktır. Bir de budanmış bir zeytin ağacına atacağımız ilaçlar, ağacımızın her tarafına en güzel şekilde işleyecek ve yapmış olduğumuz zirai mücadeleyle de en güzel ve istenilen sonucu almış olacağız. Budanmış ağaçlarda Güneş de ağaçlarımızın her tarafına dengeli olarak girmiş olacak ve ağacımızdaki zeytin tanelerinin hepsinin olgunlaşması aynı zamanda olacaktır. Ayrıca zeytin taneleri de iri olacak ve kalitesi de artacaktır.
Zeytin ağaçlarımızı budama yaparken öncelikle ağaç üzerinde bulunan kuru, kırık ve çok ufak, zayıf ve sık dalları temizleriz. Bu dalların ağaca hiçbir faydası yoktur. Her sene bu dalları temizleyip ağacımızın üzerinde devamlı genç, düzgün ve sağlıklı dallar kalmasına özen gösteririz. Böylece ağacımız hem lüzumsuz yere fazla yorulmayacak, hem de devamlı genç dallar kaldığından ağacımızın görünümü de güzelleşecektir. Ayrıca zeytin ağacımızı budama yaparken ağacımızın dengesini göz önüne alarak her tarafında eşit şekilde dal bırakmamız, en önemli ve dikkat etmemiz gereken konudur. Zeytin ağacımızdaki ana dalların uzunlukları da aynı ölçüde olması ağacın dengesi ve sağlığı bakımından önemlidir. Budama yaparken, zeytin verdiği zaman dalların kırılmasını önleyecek şekilde budanması da önemli konulardan biridir. Bir diğer önemli konu ise zeytin ağaçlarımızın ortalarının güneş görecek ve hava alacak şekilde budanmasıdır.
Zeytin ağaçlarımızın bakımlarıyla ilgili bazı konuları özetlemek gerekirse özellikle zeytin ağaçları için en uygun toprak, killi ve kireçli topraklardır. Ancak bu topraklara da devamlı olarak gübreleme yaptığımız zaman faydalı olmaktadır. Böyle olduğu zaman en kaliteli zeytin ve en güzel ince zeytinyağı elde etmiş olacağız. Zeytin ağaçları, çok sudan hoşlanmazlar; çok susuzluktan da zarar görürler. Toprağın nemli olması, en faydalısıdır. Çiçeklenme zamanında zeytin ağaçlarına su vermememiz gerekir. Aksi halde çiçeklerini dökecek ve zeytin bağlamayacaktır. Ayrıca zeytin ağacı çok sulandığı zaman veya çok su tutan killi topraklara dikildiği zaman yapraklarında sararma meydana gelecek ve döküleceklerdir. Zeytin ağaçları çok susuz kalmayı da sevmezler; ancak susuzluğa tahammül ederler. Susuz kalan zeytin ağaçlarının zeytin taneleri, buruşacak; zeytin ve zeytinyağı kalitesi düşecek, verim de azalmış olacaktır. Eğer kendi zeytin bahçemizde suyumuz yoksa, susuz kalan zeytin ağaçlarımıza dışarıdan su getirtip sulama yapmalıyız. Böylece zeytinlerimiz buruşmayacak; zeytin taneleri, istenilen iriliğe ulaşacaktır. Alacağımız yağ oranı da önemli ölçüde artmış olacak; böylelikle yapacağımız sulama masrafının kat ve kat fazlasını kazanmış olacağız. Sulama yaptıktan sonra ağaçlarımızın dibindeki toprak kaymak bağlayacaktır. Toprakta hafif şekilde çatlamalar olduğu zaman “kaymak kırma (çapalama)” zamanı gelmiş demektir. Bu şekilde yaptığımız zaman toprağımızın nemi çabuk kaybolmayacak, daha uzun süreli kalmış olacaktır. Zeytin ağaçlarımızda oluşacak hastalıklarla, bitlerle, kabuklu bitlerle ve mantar hastalıklarıyla ilgili zirai mücadeleyi de doğru zamanda ve doğru ilaçları kullanarak yapmamız; alacağımız ürünün en güzel ve en kaliteli olmasına katkı sağlayacaktır.
Ürününüzün bol olması dileğiyle, bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar