ARİZON ÇAMININ BUDANMASIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ ve TEKNİK BİLGİLER
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda arizon çamının budamasıyla ilgili bilgileri paylaşacağım. Arizon çamının Latince adı “Cupressus Arizonica Glauca” dır. Bütün bitkilerde olduğu gibi arizon çamını da gerektiği zaman budamamız, bitkinin sağlığı ve görünümü bakımından çok önemlidir. Her bitkinin budaması kendi çeşidine ve bünyesine uygun olarak yapılması gerekir. Bu durumlar, göz önüne alınarak budama yapılmalıdır; aksi halde fayda yerine bitkiye zarar verilebilir. Arizon çamını bahçelerimize tek olarak veya gruplar halinde dikebiliriz veya bahçelerimizin etrafına çit vazifesi yapacak şekilde kullanabiliriz. Eğer şekil vermek istiyorsak, değişik şekiller vererek de güzel görünümler meydana getirebiliriz. Verilen bu şekilleri muhafaza etmek için büyüyen taze dalların sık sık biçilmesi gerekir.
Arizon çamın iç kısımlarında bulunan ufak dalcıklarda zamanla sararma ve kurumalar meydana gelmektedir. Bu durum; dalların sık oluşundan, havasızlıktan ve fazla güneş görmemelerinden kaynaklanmaktadır. Bunun bitkinin genel sağlığına olumsuz bir etkisi olmamaktadır; ancak bitkinin iç kısmındaki sararmış veya kurumuş bu lüzumsuz dalları temizlenirse bitki hava almış olacak, iç kısımlarına güneş daha fazla girecek ve dıştan bakıldığı zaman da görünüşü daha güzel ve hoş olacaktır.
Arizon çamın üzerinde her sene yeni tohumlar meydana gelmektedir. Bu tohumların bitkiye hiçbir faydası yoktur; fakat zararları vardır. Boş yere bitkinin kuvvetini almakta ve zayıflatmasına sebep olmaktadırlar; ayrıca bu tohumların vermiş olduğu ağırlıktan dolayı bitkinin dalları eğilmekte, kırılmakta ve şekli de bozulmaktadır. Bu durumların olmasını önlemek için tohumlar görüldüğü ve elle toplanacak bir hale geldiği zaman bunları toplayarak bitkiye vereceği zararlar, önlenmiş olur. Arizon çamı; biçmeye dayanıklı şekil vermeye uygun bir bitkidir. Bu şekilde yapılan uygulamalardan bozulma yapmaz; ancak çok derin bir şekilde biçim yapılırsa veya kalın dalları bitkinin gövde kısmına yakın bir yerden kısa bir şekilde kesilir veya budama yapılırsa, geride kalan dallar üzerinde taze filizler çıkartmayacak ve bu şekilde kel kalacaktır. İleriki zamanlarda da tamamen kuruyacaktır… Böyle bir durumun olmaması için biçme ve budama yaparken buna özellikle dikkat etmeli ve kesinlikle bu şekilde bir uygulama yapılmamalıdır.
Sizlerin ve bütün bitkilerinizin sağlıkları en iyi olması dileğiyle…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar