BAHÇELERDE YETİŞTİRİLEN ÇOK SENELİK ÇİÇEK BİTKİLERİNİN BAŞLICALARI
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda boyları elli santimetreden iki metreye kadar olan çok senelik çiçek bitkilerinden bahsedeceğim.
Gül Hatmi (Althea): Çiçekleri; kırmızı, pembe, sarı, beyaz ve siyah renklerde olur. Temmuz ile Ağustos Ayları arasında çiçeklenir. Yalın kat veya katmerli olabilir. Boyu, iki metreye kadar yükselir. Çiçeklerini açıp geçtiğinde tohum alınmayacaksa, yolunarak temizlenir.
Güzpatı (Aster): Çiçekleri mavi, mor renkte olur. Ağustos ile Eylül Aylarında çiçeklenir. Boyu bir buçuk ile iki metre kadar yükselir. Bahçenin güneşli yerlerini sever. Külleme hastalığına çok tutulur. Koruyucu ilaçlama yapılmalıdır.
Hezeran (Delphinium): Çiçekleri gök mavisi, ortası beyaz renkte olur. Temmuz – Ağustos Aylarında çiçeklenir. Bol çiçek açar. Boyu bir buçuk metreden fazla yükselir. Bahçenin güneşli yerlerini sever; grup halinde yetiştirilir.
Yüksük Otu (Digitalis): Çiçekleri değişik renklerde olur. Haziran – Temmuz Aylarında çiçeklenir. İki metreye yakın boylanır. Güneşli ve aynı zamanda alaca gölgeli yerlerde de gelişme gösterir. Toplu bir halde yetiştirilir.
Güneş Şapkası (Rudbeckia): Çiçekleri, sarı katmerli olur. Temmuz – Eylül Aylarında çiçeklenir. Bir buçuk metreye kadar boylanır. Güneşli yerleri sever; toplu halde yetiştirilir.
Altunbaşak (Solidago): Çiçekleri, sarı başak şeklindedir. Çiçeklenmesi, Eylül Ayında olur; boyu bir buçuk metreye kadar yükselir. Güneşli yerleri sever ve büyümesi dikine olur.
Cevanperçemi (Achillea): Çiçekleri, parlak kırmızı renkte olur. Temmuz – Ekim Aylarında çiçeklenir. Altmış santimetreden doksan santimetreye kadar boylanır. Güneşli yerleri sever. Kesme çiçek olarak da kullanılır.
Haseki Küpesi (Aguilegia): Çiçekleri değişik renklerde olur. Ağustos – Eylül Aylarında çiçeklenir. Elli ile yetmiş santimetreye kadar boylanır. Güneşli yerleri sever.
Kırmızı Başak (Astilbe): Çiçekleri, parlak kırmızı ve başak şeklinde olur. Temmuz – Ağustos Aylarında çiçeklenir. Boyu, doksan santimetreye kadar yükselir. Yarı veya tam gölgelik, nemli, havadar yerleri sever.
Düğün Çiçeği (Anemon): Çiçekleri; beyaz, sarı ve mavi renklerde olur. Çiçeklenmesi Eylül’de başlar; kırağılara kadar devam eder. Boyu, seksen santime kadar yükselir. Yarı gölgelik ve nemli yerleri sever.
Gün Zambağı (Hemorocallis): Çiçekleri; turuncu, kırmızı renkte olur. Haziran – Ağustos Aylarında çiçeklenir. Boyu, seksen santimle bir metreye kadar yükselir. Güneşli ve yarı gölgeli yerleri sever ve çiçekleri hafif kokuludur.
Susen (İris): Çiçekleri mavi, sarı ve mor renklerde olur. Mayıs, Haziran Aylarında çiçeklenir. Boyu, altmış santim ve yetmiş santime kadar yükselir. Rizomları parçalanarak çoğaltılır.
Avize Çiçeği (Yucca): Çiçekleri beyaz renkte kandil şeklindedir. Kalın bir sap üzerine dizilmiştir. Çiçeklenmesi Haziran’dan Eylül’e kadar sürer. Çimenliklere tek başına dikilir. Dipten çıkan fidelerin köklü olarak ayrılmasıyla ve çelik yaparak çoğaltılır.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar