BİTKİ HASTALIKLARIYLA İLE İLGİLİ BİLGİLER
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda sizlerle bitki hastalıklarıyla ilgili bilgileri paylaşacağım.
Bu aylar, bütün bitkilerde değişik hastalıkların en fazla görüldüğü zamanlardır. Sebzelerde, çiçeklerde, meyvelerde ve çam çeşitlerinde meydana gelen mantari hastalıklara ve diğer canlı bit çeşitlerine karşı ilaçlı ve ilaçsız mücadele yapmamız gerekmektedir. Eğer bu mücadeleyi yapmazsak çeşitli bit türleri sebzelerimizin, güllerimizin, çiçek ve meyvelerimizin, hatta çam türlerimizin taze sürgünlerini ve yapraklarını yiyerek önemli ölçüde zarar yapmaktadırlar. Bu zararlıları bitkilerimizin üzerinde gördüğümüz andan itibaren hemen mücadeleye başlamamız gerekir; aksi halde hızla çoğalarak kısa sürede bitkilerimizin yok olmasına sebep olabilirler. Ancak, bu mücadele yapılırken doğru ve bilinçli bir şekilde yapılması gerekir. Hastalıkları doğru bir şekilde tespit edip bu hastalıklara karşı en uygun ilacı kullandığımız ve usulüne uygun bir şekilde mücadele yaptığımız zaman faydalı olacaktır. Aksi halde fayda yerine zarar verilebilir. İlaçlar, üzerinde bulunan tarifeye uygun olarak kullanılmalıdır. Tarifesinden fazla konulan ilaçlar bitkilerimize zarar verecekleri gibi, az konulan ilaçların da faydası olmayacaktır. Bu iki uygulamada da hem emeğimiz, hem paramız boşa gidecektir.
Bilhassa sebze ve meyve çeşitlerinin bolca yetiştiği bu aylarda, sebzelerimizin ve meyvelerimizin olgunlaşıp toplama durumlarını göz önünde bulundurarak atacağımız ilaç çeşitlerini ona göre belirlemeliyiz; eğer sebze ve meyvelerimizi kısa zamanda olgunlaşıp toplayacaksak atacağımız ilacın tesirli müddeti de o zamana kadar geçmiş olması gerekir. Aksi halde yiyeceğimiz sebze ve meyvelerle birlikte ilaçlar da bünyemize girecek, zamanla değişik hastalıklara sebep olabileceklerdir. Bundan dolayı kısa zaman içinde toplanacak meyve ve sebzelerde tesiri kısa sürede geçecek ilaçlar kullanılmalı; toplanması daha geç olacak meyve ve sebzelerde tesiri daha uzun süren ilaçlar kullanılarak mücadele edilmesi gerekir. Bazı ilaçların tesirli süresi 21 gün, bazılarının 14 gün, bazılarının da bir hafta olmaktadır. Bu durum göz önünde bulundurularak ilaç seçimi yapılmalıdır; ancak süs bitkilerinde, güllerde, çiçeklerde ve çamlarda yapılacak zirai mücadelede tesirli müddeti en uzun süreli olanların kullanılması daha uygundur. Böyle olunca daha seyrek ilaçlama yapılmış ve daha az emek sarf edilmiş olacaktır.
Önemli olan konulardan biri de bazı ilaçların atıldıktan sonra bitkinin öz suyuna geçmesidir. Böyle olunca ilaç atıldıktan birkaç saat sonra yağmur yağsa da ilaç yıkanmamakta, tesirli müddeti bitinceye kadar bitkinin öz suyunda dolaşarak hasardan korumaktadır. Bazı ilaçlar ise bitkinin öz suyuna geçmediklerinden dolayı atıldıktan sonra yağmur yağdığı zaman yıkanmaktadırlar. Bu gibi durumda ilaçlamanın tekrarlanması gerekir. Ayrıca külleme denilen mantari hastalık da bu dönemlerde bitkilerin bazılarında meydana gelmekte; yaprak ve taze filizlerini, çiçek tomurcuklarını beyaz bir un kaplanmış gibi görünüm oluşturmaktadır. Bu durumda olan bitkilerin zamanla yaprakları dökülmekte, çiçek açacak olanlar çiçeklerini açamamakta veya tomurcukları dökülmektedir. Bu önemli hastalığa karşı da zaman zaman kükürtlü ilaçlardan atarak hastalığın önlenmesini sağlamalıyız.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak dileğiyle…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar