BİTKİ HASTALIKLARIYLA ZİRAİ MÜCADELE YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ HUSUSLAR
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda bitki hastalıklarıyla zirai mücadele yaparken nelere dikkat etmeliyiz ve ilaçlardan nasıl korunmamız gerektiğini paylaşacağım.
Bitki hastalıklarıyla mücadele senenin on iki ayında değişik hastalıklara karşı değişik ilaçlar kullanarak yapılmaktadır; ancak ilkbahar ve yaz aylarında hastalık çeşitleri daha çok meydana geldiğinden dolayı zirai mücadele de daha çok ve sık yapılmaktadır. Zirai mücadele yaparken usulüne uygun bir şekilde yapılmalı, sağlımıza ve çevremize zarar vermemeye dikkat edilmelidir. İlaçlamaya başlamadan önce kendi güvenliğimizi sağlamak için bünyemizi ilaçlardan koruyacak tulum veya elbise giyilmelidir; ağzımıza ve burnumuza maske takılmalı, gözlere de koruyucu gözlük takılmalıdır. Başımıza bir şapka, ellerimize de uygun bir eldiven giyerek bütün hazırlıkları yaptıktan sonra ilaçlanmaya başlanmalıdır. Öncelikle ilaçlama yapacağımız gün hava rüzgarsız ve güneşli olmalıdır. Rüzgarlı olduğu zaman ilaçlama istenildiği gibi yapılamayacak, ilaçlar sağa sola savrularak değişik yönlere dağılacaktır; ayrıca kendimizi de ilaçlardan korumak zorlaşacaktır. İlaçlama yaparken bir şey yenip içilmemeli ve sigara içilmemelidir. Bünyemizde yara ve kesik yer varsa, buralara ilaçların bulaşmamasına dikkat edilmelidir. İlaçlamayı, rüzgarı arkamıza alarak yapmalıyız. Kullanmış olduğumuz ilaçların boşalan kutuları rast gele, sağa sola atılmamalı varsa ilgili kuruluşlara teslim edilmelidir. Bütün bu tedbirlere rağmen bünyemizde halsizlik, baş ağrısı, mide bulantısı gibi bir durum meydana geldiğinde en yakın sağlık kuruluşuna giderek gereken önlem alınmalıdır.
Bütün saygıdeğer okuyucularım, mübarek Ramazan Bayramınızı kutlar; sağlık dolu günler dilerim. Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar