ELMA İÇ KURDU ve MÜCADELESİ

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda sizlerle elma iç kurdu ve elma iç kurdunun mücadelesiyle ilgili bilgileri paylaşacağım.

Elma iç kurdu, yumuşak çekirdekli meyvelerin en önemli zararlılarındandır. Bilhassa elmalarda zararları daha fazladır. Elmadan başka armut, şeftali, kayısı ve ayvada da büyük zararlara sebep olmaktadır. Yumuşak çekirdeklilerin erkenden tahrib olan meyveleri, dökülür. Küçükken kurtlanan meyvelerde döküm daha fazla olur; büyümüş meyvelerde, iç kurdunun sebep olduğu döküm azalır. İç kurdu tahribatına uğramış meyvelerin dışında bir delik görülür ve bu, kahverengi pisliklerle kaplıdır. Meyveyi kestiğimizde görüleceği gibi meyvenin içinde çekirdeğe kadar uzanan bir yeme yolu ve pislikler vardır. Ekseriyetle meyvenin içinde beyazdan et kırmızısına kadar renkte görülebilen kahverengi başlı kurt (larva) bulunur. Haşere tarafından tahrib olmuş meyveler, umumiyetle daha çok renklidir.

Elma iç kurdu; Kış Ayları’nı meyve ağaçlarının kabuk ve çatlakları arasında, kirli beyaz bir koza içinde larva olarak geçirir. Meyveler, iri nohut büyüklüğünü aldığı zaman kozadan çıkan kelebekleri görülmeye başlar. Kelebekler, takriben bir santim uzunluğundadır. Gerilmiş kanatları arasındaki mesafe iki santimdir. Ön kanatları, griden koyu kahverengine kadar renkte olur. Kanat uçlarına yakın yerde; kırmızı – koyu kahverengi, etrafı açık renk bir leke vardır. Arka kanatları, açık gri – kahverengidir. Kelebekler, gündüz saklanır; geceleri uçarlar. İklim şartlarına bağlı olmakla beraber ilk kelebek uçuşu, Mayıs Ayı içinde görülür. Görülen bu ilk kelebeklerden, takriben iki hafta sonra esas uçuş başlar. Dişi kelebek, yassı, yuvarlak, gümüş gibi parlak ve aşağı yukarı bir milimetre boyundaki yumurtalarını tek tek olmak üzere; yeni meyvelere, yapraklara ve meyvelere yakın sürgünlere bırakır. Bir kelebek, seksen veya yüz yumurta bırakabilir. Hava şartlarına bağlı olarak yedi ve on dört gün sonra yumurtadan küçük tırtıllar çıkar.  Bilhassa meyvenin sap, iki meyvenin birbirine değdiği yerden ve boyun kısmından veya tepesinden içine girerler. Meyvenin içine giren larva, çekirdek kısmına doğru iner ve bu kısmı yiyerek beslenir. Pisliklerini ikinci bir yolla dışarı atarlar. Üç, dört hafta içinde gelişen larvanın boyu iki santime yakın olur.

İklime bağlı olarak senede iki veya üç nesil verirler. Son neslin tırtılları, Kış Ayları’nı koza içinde larva halinde geçirir. Elma iç kurdu, bazen de cevizde zarar yapar. Elmayı kurtlandırdığı ve döküme sebep olduğu için önemli mahsul kaybına sebep olur. Zarar görmüş elmalar, depolanmaya gelmez; çabuk bozulur. Elma iç kurduyla mücadelede en önemli husus, mücadeleye tam zamanında başlanılmasıdır. En iyi ilaçlama, çiçekten dört veya beş hafta sonradır. Pratik olarak mücadele zamanı, çiçek taç yapraklarının dökümünden sonra meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığında başlar ve ilaçlama, on beş veya yirmi gün ara ile hasada yirmi beş veya otuz gün kalana kadar tekrarlanır. Elma iç kurdunda uygun olarak kullanılan ilaçlar; kelebekleri, yumurtalarınıve yumurtadan çıkan tırtılları derhal öldürür.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!