EVLERİMİZDE BULUNAN SAKSI ÇİÇEKLERİNİN BUDANMASI VE ÜZERLERİNDEKİ GEÇEN ÇİÇEKLERİN BUDANMASI

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda, sizlerle saksı çiçeklerimizin budanması ve geçen çiçeklerin budanmasıyla ilgili bilgileri paylaşacağım.

Evlerimizde bulunan saksı çiçeklerimizin boyları ve dalları zamanla gelişip büyümekte, belirli bir süre sonra boyları uzayıp kendini tartamaz hale gelmekte, yan dalları çok uzayıp aşağıya doğru sarkmakta veya kırılmaktalar. Eğer biz bunları kendi hallerine bırakırsak, belirli bir süre sonra bozulacaklar veya kuruyacaklardır. Çiçeklerimizin bu duruma gelmemesi, genç güzel ve sağlıklı kalmaları için yapacağımız en önemli iş, bunları bilerek ve usulüne uygun bir şekilde budamaktır. Budama, her bitkide olduğu gibi çiçeklerde de en önemli işlerin başında gelmektedir. Yanlış budama yaparsak, çiçeklerimizin bozulmalarına ve hatta ölmelerine sebep olabiliriz. Bilerek ve doğru bir şekilde yapacağımız budama ise çiçeklerimizin sağlıklı bir şekilde olmalarını sağlayacak, gençleştirecek ve güzelleştirecektir; aynı zamanda çiçeklerimizin ömürlerini artıracaktır. Eğer çiçeklerimizin budamalarını gerektiği zaman yapmazsak; onlara en iyi gübreleri de versek, en güzel şekilde bakımlarını da yapsak, budamanın yerini tutmayacaktır. Budamanın verdiği canlılığı ve güzelliği vermeyecektir.

Çiçeklerde budama, her çiçeğin kendi çeşidine göre ve kendi durumlarına göre değişmektedir. Hiç bir çiçeğin budaması diğerine benzememektedir; ayrıca daimi yeşil yapraklı olan çiçek açmayan bitkilerin budamaları kendi aralarında değişmekte olup ayrı ayrıdır. Çiçek açan saksı bitkilerin budamaları da kendi aralarında değişik olmaktadır. Mesala bir cycas’ı, bir Benjamina gibi budayamayız. Aynı şekilde bir deve tabanını da (chyperus  ) şemsiye çiçeği gibi budayamayız. Ayrıca bir orkide çiçeğini, açelya çiçeği gibi budayamayız. Bir anthurium çiçeğini de bir küpe çiçeği gibi budayamayız. Bütün bunların hepsinin budamaları ayrı ayrı bilgi, deneyim ve incelik ister. Ayrıca çiçeklerimizin normal budamalarından başka bir de üzerlerinde çiçek açıp çiçekleri geçmiş olan bitkilerimizin budamaları da çok önemlidir ve yapılması gereken işlerdendir. Bu tür geçmiş çiçekleri bitki üzerinde kendi halinde bırakmamalıyız. Bunları bir an önce kesip temizlemeliyiz; aksi halde geçmiş olan bu çiçekler daha sonraları tohum bağlayacak ve bitkinin yok yere kuvvet kaybetmesine sebep olacaktır. Bundan dolayı da bitki yeniden istediği gibi çiçeklenme yapamayacak sağlığı ve güzel görünüşü de bozulacaktır. Eğer çiçeğimizden tohum almak istiyorsak, o maksatla tohuma bırakabiliriz. Onun dışında, geçmiş çiçekleri kesinlikle bitkimizin üzerinde bekletmeyip temizlemeliyiz ki; en kısa zamanda bize yeni ve sık sık çiçekler vermiş olsunlar.

Bazı çiçeklerimizin boyları uzadığı zaman kısaltmak, bodurlaştırmak veya alçaktan dallamalarını istiyorsak veya bu dallardan çelik yapıp çoğaltacaksak, o zaman bu işi İlkbahar’da veya Sonbahar’da çiçeklenme devresi bittikten sonra yapmamız gerekir. Böylece hem bitkimizin budamasını yapmış olacağız, hem de kesilen dallar çöpe gitmeyecek. Birçok yeni ve genç çiçeklerimiz olacaktır. Onlar büyüyüp güzelleştikçe bizlere gülümseyecek ve bizleri de gülümseteceklerdir.

Sağlığınızın ve çiçeklerinizin en güzel olması dileğiyle…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!