EVLERİMİZDE ve BAHÇELERİMİZDE YETİŞEN BİTKİLER 2

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bir önceki yazımda sizlerle hem evlerimizde hem de bahçelerimizde yetişebilen çok değerli bitkileri paylaşmıştım. Bu yazımda da bu tür bitkilerden bazılarını sizlerle paylaşacağım.

Bunlardan ilki “Yuka”, diğer adı “Avize çiçeği” diye bildiğimiz yerli yukadır. Yerli yuka,

20151217_150310
Yerli Yuka

bahçelerimizde uzun süre dayanıklı bir bitkidir. Evlerimizde de aydınlık bir yerde yukayı rahatlıkla yetiştirebiliriz. Ancak çok fazla su vermememiz gerekir. Aksi halde çürüme yapabilir. Belirli bir süre geçince tek sap üzerinde beyaz renkte, bol bol çiçek açmaktadır. Bu sebepten dolayı avize çiçeği denmiştir. Yaprakları daimi olup koyu yeşil renktedir. Çoğaltmak istediğimiz zaman dipten süren yavrularından veya dallarından çelik yaparak çoğaltırız. Boyu büyüdükçe de alt yaprakları zayıflamakta ve sararmaktadır. Bu yaprakları da keserek bitkimizi temiz bir hale getiririz. Eğer kendini tartmaz bir duruma gelip eğilme yaptıysa, dibine bir sopa koyup bunu bağlayarak sağlamlaştırırız.

Bir diğeri “Aspidistra” diye bilinen ve türkçe adı “Salon yaprağı” olan bitki vardır. Bu da çok

b
Aspidistra (Salon yaprağı)

fazla yer isteği olmayan, uzun ömürlü bitkilerdendir. Koyu yeşil büyük yapraklara sahip olan Aspidistra, dipten süren yeni yapraklarla çoğalmaktadır. Eğer başka yerlere de dikmek istiyorsak, köklü olarak bu yapraklardan sökerek, istediğimiz yerlere dikebiliriz. Bir de eski yapraklar, zamanla sararma yapabilir. Bunun sebebi kendini yenilemesiyle ilgilidir.Taze yapraklar çıktıkça sararan yaprakları kesip temizleriz ve bitkimizin hem güzel görünümlü olmasını sağlamış oluruz, hem de kesilen yaprakların yerine taptaze koyu yeşil yaprakların gelişmesine katkıda bulunmuş oluruz. Ayrıca salon bitkimizi ve diğer evlerimizde ve bahçelerimizde yetişen bitkileri iş yerlerinde, bürolarda, bankalarda istenilen bütün  iç ve dış mekanlarda kolaylıkla ve bozulmadan yetiştirebiliriz. Ayrıca diğer bitkilerde oluşan hastalıklar, bu bitkilerde fazla zararlı olmadıklarından bundan dolayı da bakımları, daha kolay ve masrafsızdır.

Yukarıda bahsettiğim bitkilere ilave olarak; “Kala (Calla)”, diğer adı “Gelin Çiçeği” olan

20151217_150352
Gelin Çiçeği (Calla)

bitkimiz de çok güzel ve kalıcı olanlardandır. Ancak kalayı fazla Güneş almayan serin ve nemli yerlerde yetiştirirsek; hem çiçekleri daha bol ve iri olacak, hem de yaprakları daha koyu yeşil ve büyük olacaktır. Kalayı, toprak altında çoğalan yumrularını ayırarak yetiştirebiliriz. Ayırma işi için Ağustos Ayı, en uygun zamandır. Kış Ayları’nda açmaya başlayan Kala çiçekleri, İlkbahar’a kadar çok güzel ve bol şekilde açmaktadırlar. Evlerimize ve bahçelerimize bu güzel görünümüyle eşsiz güzellik katan Kala, kesme çiçekçilikte de kullanılmakta olup çoğu ailelere gelir kaynağı sağlamaktadır. Kala çiçeklerini evimizdeki bir vazoya koyduğumuz zaman hem çok güzel bir görünüm sağlayacak, hem de çiçekleri uzun bir süre bozulmadan kalacaklardır. Eğer istersek, aralarına birkaç adet iri ve koyu yeşil kala yapraklarından da koyarak daha değişik bir güzellik oluşmasına katkı sağlayabiliriz.

Sağlığınızın ve bitkilerinizin en iyi şekilde olması dileğiyle…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!