FINDIK YETİŞTİRİLMESİ ve BUDANMASI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER (2)
Saygıdeğer Okuyucularım;
Fındık ağaçlarının budamaları; diğer meyve ağaçlarına benzemediğinden dolayı sadece kuruyan, kırılan, fazla sık dalları alarak ve ağaçlarda çıkan piçleri (obur dalları) temizleyerek gerekli budama işlerini yerine getirmiş oluruz. Fındık ocaklarına çok fazla miktarda fidan ekmememiz gerekmektedir. Eğer bir ocağa 15 – 20 adet fındık dikersek; bu bir çalı topu haline gelecek, bu gibi ocaklardaki ağaçların aralarına hava ve güneş istenilen şekilde girmeyecek ve ağaçlar gölgelik alanda büyümüş olacaklarından dolayı zayıf şekilde yetişeceklerdir. Bu şekilde yetişmiş ağaçların hastalıklar ve haşereler ile mücadele etme kabiliyetleri de olmayacaktır. Bununla birlikte fındık meyvelerinin taneleri de istenilen dolgunlukta olmayacaktır. Bu olumsuz durumların olmaması için fındık fidanlarını dikerken, teknik kaidelere uygun olarak dikmemiz gerekir.
Fındık ağaçlarında her çeşit hastalık ve böceklerin çoğalması, çok sık dikimden kaynaklanmaktadır. Fındık bahçelerinin Sonbahar’da çapalanması ve bu esnada ocaklardaki fındıkların dipleri açılmalıdır. Dipleri açılan fındıkların toprağında saklanmış bütün haşereler meydana çıkacağından, Kış Ayları’nın soğuklarından, kar ve don olayları ile öleceklerinden, hastalıkların azalmasına faydası olacaktır. İlkbahar’da, Kış Ayları’nda dipleri açılan fındıkların toprakları tekrar doldurulur ve yabani otlar gelişmeye başladığı zaman çapalama yapılır. Çapalama işlemleri; Yaz boyunca, otlar büyüdükçe tekrarlanmalıdır. Fındık ağaçlarımızı diktiğimiz andan itibaren en iyi şekilde bakımlarını da yapmamız gerekir. Ağaçlarımıza ne kadar iyi bakarsak, alacağımız fındık miktarı da o kadar iyi olacaktır. Ayrıca ağaçlarımıza hastalıklar, daha az musallat olacaklardır. Aslında fındık ağaçlarımıza gelen hastalıklar ile mücadele etmek yerine; ağaçlarımıza iyi bakıp hastalıklara yakalanmamasını sağlamak, daha faydalı ve daha ucuza mal olacaktır.
Fındıklarda budama ve ayıklama yaparken; öncelikle kuru, kırık ve yaralı dalları, birbirine girmiş dalları ökçe bırakmadan gövdeye bitişik yerlerinden kesip ayıklarız. Testere ile kestiğimiz dalların pürüzlü kısımlarını, keskin ağızlı serpetler ile düzeltmeliyiz. Fındık ağaçlarını veya diğer meyve ağaçlarını budama yaparken sadece testere ve budama makası kullanarak budama yapmalıyız. Balta veya buna benzer aletler ile kesinlikle budama yapmamalıyız; çünkü balta ve diğer buna benzer aletler ile yapılan kesmelerde lüzumsuz yaralar ve ağaç dallarında yarılmalar meydana gelmektedir. Bu yaralı yerleri, ağaç kısa sürede kapatamayacak ve kapatmak için de uzun süre kuvvet sarf edecektir. Bu sebepten dolayı ağaçlarımız zayıflayacaktır. Zayıflayan ağaçlar; hem az meyve vereceklerdir, hem de hastalık ve haşerelere karşı dayanma güçleri zayıflayacaktır. Bu duruma özellikle dikkat etmeliyiz.
Fındık ağaçlarınızın sağlıklı ve fındıklarınızın bol ve kaliteli olması dileğiyle…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar