HER ÇEŞİT ÇAM FİDANLARININ, SÜS BİTKİLERİNİN ve MEYVE FİDANLARININ TOPRAKTAN SÖKME ZAMANI ve SÖKÜM ŞEKLİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda, sizlerle fidanların topraktan sökülüp dikilme zamanı ve sökülme şekilleriyle ilgili bilgileri paylaşacağım.

İçinde bulunduğumuz Kasım Ayı’nın on beşinden sonra her çeşit çam fidanlarını, meyve fidanlarını ve süs bitkilerini topraktan söküp, dikmek istediğimiz yerlere dikebiliriz. Ayrıca bahçelerimize daha önceden diktiğimiz bitkilerden yerlerinin değişmesi gereken bitkiler varsa, bunların da yerlerini değiştirebiliriz; ancak fidanlarımızı topraktan sökerken, usulüne uygun olarak sökmeliyiz. Aksi halde fidanlarımız, bozulabilir. Bizim de emeklerimiz boşa; paramız da çöpe gitmiş olur.

Fidanlarımızı sökerken, bazılarını topraklı olarak ve toprağını dağıtmadan sökmeliyiz. Topraklı olarak sökülmesi gereken fidanların bazıları şunlardır : bütün çam çeşitleri, manolya, palmiyeler, zakkum, defne, akuba, kara yemiş, top şimşirler, taflan çeşitleri gibi bitkiler; topraklı sökülmesi gerekir. Bir de topraklı sökülmesine gerek olmayan ve topraksız sökülen bitkiler vardır : bunlar da sırasıyla ıhlamur, çınar, at kestanesi, akça ağaç, akasya, dış budak, salkım söğüt ve söğüt çeşitleri, kavaklar ve diğer bazı fidanları topraksız söküp dikebiliriz. Ayrıca bir de topraksız sökülüp dikilebilen meyve fidanları vardır : bunlar da sırasıyla elma, armut, şeftali, kiraz, vişne, kayısı, badem, dut, erik, ceviz, iğde, nar, incir, üzüm, ayva gibi fidanları da topraksız olarak söküp dikimlerini yapabiliriz. Bütün fidanlarımızı topraktan sökerken, özel olarak yapılmış fidan sökme beli ile sökümlerini yapmalıyız. Bilhassa topraklı olarak sökülmesi gereken bütün fidanlar, bu bel ile sökülmelidir. Kazmayla, kürekle, normal bahçe beliyle sökeceğimiz bu tür fidanların toprağı dağılır ve fidanlarımız bozulur. Bu duruma özellikle dikkat etmemiz gerekir. Topraksız sökülmesi gereken fidanları sökerken de köklerini mümkün olduğu kadar yaralamadan ve bol köklü bir şekilde sökmemiz, fidanlarımızın tutmasına ve sağlıklı bir şekilde gelişip büyümesine önemli ölçüde etkisi olacaktır.

Dikeceğiniz fidanların en güzel şekilde tutması ve büyümesi dileğiyle…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!