IHLAMUR AĞACININ BUDANMASI
Saygıdeğer Okuyucularım;
Ihlamur ağacı; park, bahçe ve yol kenarlarına dikiline en güzel ağaçların başında yer almaktadır. Ağacın yaprakları geniş ve yuvarlakçadır. Manzarası güzeldir; hoş kokulu çiçekleri vardır. Uzun ömürlü bir ağaçtır; kumlu, derin ve serin toprakları sever. Tohum ve kök sürgünlerini ayırmak süretiyle üretilir.
Ihlamur ağacının budamasını ilk diktiğimiz andan itibaren yapmalıyız. Diktiğimiz ıhlamur fidanının boyu çok uzunsa, yüz elli santim veya iki metreden keserek taçlanmasını ve dallanmasını sağlamalıyız. Zaman geçip geliştikçe ağaç üzerinde bulunan çok sık, zayıf ve varsa kuru dalları temizleyerek sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamalıyız. Daha ileriki zamanlarda ağaç dalları uzayıp büyüdükçe ve sıklaştıkça, fazla sık ve birbirine girmiş dalları aralayarak devamlı genç ve sağlıklı kalmasını sağlamalıyız. Alt kısımdaki dallarda yere doğru sarkanlar olursa, bunların istenilen duruma göre kesilmesinde sakınca yoktur. Zamanla ıhlamur ağacının dibinden taze filizler sürecektir. Bu filizleri devamlı olarak temizlersek, lüzumsuz yere ağacın kuvvetini almamış olurlar.
Ağaç yaşlandıkça üzerindeki dallarda kartlaşma ve kurumalar meydana gelmektedir. Bu duruma gelen ağaçların öncelikle bütün kuru dallarını kesip temizledikten sonra kartlaşmış olan kalın dallarının uç kısımlarını da uygun yerlerden keserek, bu kısımlardan yeni taze sürgünler vermesini sağlarız ve böyelikle ağacımıza gençleştirme budaması yapmış oluruz. Ihlamur ağacının dalları ne kadar kalın olursa olsun, kesilen kısmın alt taraflarından patlatır ve taze sürgünler verir. Dalların kesilen yara yerlerine soğuk aşı macunu sürülmesi gerekir. Aşı macunu, kesilen kısımdaki yaralardan içeriye yağmur ve kar sularının girmesini önleyerek çürümelere ve çatlamalara engel olacaktır. Ayrıca yaranın kapanmasını da kolaylaştıracaktır.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar