İNCİR

Saygıdeğer Okuyucularım;

İncir meyvesinin Latincesi, “ficus carica” olarak geçmektedir. Türkiye’nin bütün sahil bölgelerinde incir yetişir. Değişik incir çeşitleri vardır. Bazı inci çeşitleri taze olarak, bazı çeşitler ise kurutularak tüketilir. İncirler çelikle ve yabanisi üzerine göz aşısı yapılarak çoğaltılır. Çelikle yetiştirilmiş ve taze olarak tüketilen incirlerin başında, kavak inciri gelmektedir. Ayrıca kavak inciri, reçel yapımı için de en uygun ve reçeli en çok sevilen incirlerin başında gelmektedir. Reçel yapılacak incirler, fazla olgun olmamalı; hafif olgunlukta olan incirlerden reçel yapılmalıdır. Olgun incirlerden yapılan reçellerde incirler dağılarak şekilleri bozulmaktadır. Kavak incirinin meyvesi; orta büyüklükte, rengi mor, kabuğu kolay sıyrılır ve taze olarak sarf edilir. Ağustos Ayında olgunlaşır.

Kavak incirinden başka yeşil lop ve Sultan Selim incirleri de taze olarak tüketilen incirlerdendir. Yeşil lop incirinin meyvesi, iri; kabuk, ince; rengi, yeşilimsi; tatlı, taze ve kurutmalık olarak kullanılır ve Ağustos’ta olur. Sultan Selim çeşidinin meyvesi iri, beyaz, pek tatlı, taze olarak sarf edilir; Ağustos’ta olur. Ayrıca bunlardan başka ticari öneme sahip olup Bursa’da yetişen dürdane inciri (Bursa siyahı) ile birlikte Ege’de, Büyük ve Küçük Menderes Vadileri’nde yetiştirilen dünyaca ünlü incir çeşitlerimiz bulunmaktadır. Ayrıca incirden pekmez de yapılmaktadır. En faydalı ve hoş lezzetli pekmezlerin başında incir pekmezi gelmektedir.

Derin köklü bir meyve ağacı olan incir, nehir vadilerinde hiçbir gübreleme yapmadan en güzel şekilde yetişebilmektedir. Çünkü; bu vadilerde incirlerin dikildiği derin topraklar, bu ağaç için lüzumlu besin maddelerini temin eder. Az derin topraklara dikilen incirlere gübreleme yapılmalıdır. Yeni sene sürgünleri, ortalama olarak on beş santimden daha kısa olan incir ağaçlarına azotlu gübre de verilmelidir. İncir yetiştirilen bir yerdeki bütün incirlere aynı miktar gübre vermeye lüzum yoktur. En iyisi, zayıf ağaçları seçip onlar üzerinde durmak ve gübrelemektir. Biraz fazla azotlu gübre verilen ağaçlarda incirler, daha büyük ve gösterişli olurlarsa da bunlar, kolaylıkla çatlar ve ekşirler.

İncir ağaçlarının dal ve gövdelerinde zamanla kabuklu bitler oluşmaktadır. Bunlara karşı Kış Ayları’nda yağlı ilaçlardan biri alınarak atılmalıdır. Ayrıca Yaz Aylarında da incirlerde beyaz sinekler uçuşmaktadır. Bu sineklere karşı da uygun ilaçlardan biri alınarak mücadele yapılmalıdır. İncir ağaçlarının budamasını yaparken gerekmedikçe taze dallar kesilmemeli ve taze dallarda uç alma işlemi yapılmamalıdır. Genellikle ağaç üzerinde bulunan ana dallardaki yaşlı ve kart dalları uygun yerlerinden keserek ağacın genç kalmasını sağlanmaktadır. Bunun haricinde ağaç içinde çıkmış çok sık, zayıf ve ağaca hava aldırmayacak şekilde çıkmış obu dalları da temizlemek, en önemli budama işlerindendir.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!