KARABİBER AĞACININ BUDANMASI

Saygıdeğer okuyucularım;

Değişik yiyeceklerde ve içeceklerde kullandığımız, çok faydalı ve güzel kokusu olan karabiber ağacımızın budamasının nasıl yapılacağını paylaşacağım. 

Karabiber ağacı, sıcak bölgelerde yetişen bir ağaçtır; fakat Marmara Bölgesi’nde de, sahil kesimlerinde rahatlıkla yetiştirebiliriz. Çok güzel bir görünümüyle Kış – Yaz yeşil olması dolayısıyla da bahçemize süs bitkisi olarak da dikebiliriz. Ancak karabiber ağacının kökleri, fazla derine gitmemekte; genelde toprak üstüne yakın kısımlarda gelişmektedir. Bu sebepten dolayı karabiber ağacının boyunu fazla büyütmememiz gerekir. Aksi halde kuvvetli rüzgarlardan ve fırtınalardan kazık köklü olmadığından dolayı çok kolay bir şekilde yıkılabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınız durumda ise karabiber ağacınızı söküp, atmayın. Doğrultma imkanınız varsa, doğrultup üstündeki ağırlık yapan dallarını keserek ağacımızı hafifletiriz. Dibine de bir miktar gübreli toprak koyarak; böylece hem köklerine ağırlık yaparak yıkılmamasına yardımcı olacaktır, hem de ağacımıza gıda takviyesi olacaktır. Ayıca tedbir olarak dibine sağlam bir kazık koyup buna bağlama imkanı varsa, daha faydalı olacaktır.

Eğer ağacımızı kaldırıp doğrultamıyorsak, kökleri de topraktan kopmamış ise ağacımızın gövdesini topraktan 15 – 20 cm yükseklikten kesip; yine kök kısımlarına, toprakla karışık gübre koyarak 10 – 15 cm doldurursak ağacımız, kesilen gövde kısmına yakın yerlerden veya kök kısımlarının bazı yerlerinden sürgün verecektir. Çıkan bu sürgün filizleri, bir kazığa bağlayarak; düzgün bir şekilde büyümesini sağlarız. Karabiber ağacımızın budamasını, soğuk ve don tehlikesi olan yerlerde, don tehlikesi geçtikten sonra Mart Ayı sonunda yapmamız uygun olur. Budama yaparken; fazla kart dalları, ince ve zayıf dalları, kırık ve kuru dalları temizleyerek ağacımızın üzerinde devamlı genç dalları kalacak şekilde budama yaparız. Ayrıca ağacımızın hem dengesinin bozulmasını önlemek maksadıyla, hem de görünümünün güzel olması için top görünümlü olacak biçimde şekil veririz. Her sene kart dalları kesip taze dallar bırakarak, ağacımızın genç kalmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlamış oluruz.

Sağlınızın ve bitkilerinizin uzun ömürlü olması dileğiyle; saygılarımı sunarım.

İbrahim Tınaztepe,

Bitkilerin Doktoru

 

 

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!