MAVİ GÖKNARIN BUDANMASI

Saygıdeğer Okuyucularım;

Her bitkide olduğu gibi mavi göknarın da zamanı geldiğinde budanması gerekmektedir. Bazı kimseler, “Çam budanmaz; hatta mavi çamlara makas dahi sürülmez.” Demektedirler. Ben, “Her bitkinin budanabileceği gibi çamların hepsi budanır ve mavi göknar da budanır; ancak her bitki kendi çeşidine ve durumuna göre budanır.” Diyorum. Bir fıstık çamını, mavi çam gibi budayamayız; bir mavi çamı da bir meyve ağacı gibi budayamayız. Hepsinin budamaları ayrı şekilde yapılmaktadır. Ben, burada mavi göknarın en güzel bir şekilde nasıl budanacağını ince detaylarıyla sizlerle paylaşacağım.

Bahçemize diktiğimiz mavi göknar, zamanla gelişip büyümektedir. Büyüdükçe dalları da çoğalmakta ve sıklaşmaktadır. Belirli süreden sonra gövdeye yakın yerlerde ve dalları sık olduğu yerlerde havasızlıktan ve güneş göremediklerinden dolayı bazı ufak dallarda kurumalar, sararmalar veya zayıflamalar meydana gelmektedir. Bazı dallar iç içe girerek veya birbiri üstüne binerek birbirlerine ağırlık yaparak zarar vermektedirler. Bazı dallar da biçimsiz bir şekilde büyüyerek uzamakta, ağacın dengesini ve şeklini bozmakta, göze hoş görünmeyen durumlar oluşmaktadır. Daha ilerleyen zamanlarda da en alt dallarda zayıflama, cılızlaşma veya sararmalar meydana gelmektedir. Bu durumda budamaya başladığımız zaman ilk iş olarak, ağacın iç kısmında ve gövde üzerinde bulunan ufak kuru, sararmış ve zayıf olan dalları temizlemektir. Bunların tamamı temizlendikten sonra ağaç üzerinde birbiri üzerine binmiş, birbirlerine ağırlık yaparak zarar yapabilecek veya havasız bırakarak zararlı olacak dalları, ağacın sağlığını ve şeklini bozmadan temizlemeliyiz.

Eğer ağaç üzerinde birbiri üzerine binmiş dalların bazılarını kestiğimiz zaman dengesi bozulacaksa veya göze hoş görünmeyen bir durum meydana gelecekse, böyle durumlarda bu dalları kesmeden iplerle bağlayarak birbirlerine zarar vermeyecek hale getirmeliyiz. Bazı dalların uçları da fazla uzamış, ağacın dengesini bozacak veya göze hoş görünmeyecek durum meydana getirmiş ise bu dalların uçları, uygun yerlerden kesilerek ağacın dengesiz bir şekilde gelişmesi önlenmiş olur. Ayrıca şeklini koruyarak göze de hoş bir görünüm sağlanmış olur. Mavi göknarın en alt kısmındaki dallarda zamanla kuruma, sararma veya göze hoş görünmeyen durumlar olmasında bu dalları kesmemizde bir sakınca yoktur. Bütün çamlarda olduğu gibi mavi göknarda da mecbur kalmadıkça tepe kısmı kesilmemelidir. Tepesi kesilen çamların öncelikle özelliği ve güzelliği gitmiş olur ve daha sonra tekrar ikinci kez tepe sürgünü verme ihtimali oldukça zayıf olur. Yukarıda bahsi geçen budama işleminde mavi göknarımıza hiçbir zararı olmayacak ve ağacamız, daha güzel hava alacak. Güneş görecek ve dengeli bir şekilde büyüyecektir.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!