PRAMİT MAZININ BUDANMASI ve BAKIMI
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda sizlerle piramit mazının budanması ve bakımı ile ilgili bilgiler paylaşacağım.
Pramit mazının Latincesi, “Thuya Orientalis Pyramidalis” dir. Piramit şeklinde büyümektedir. Türkçe adı, “Şark Amerikan Mazısı” dır. Yaprakları parlak yeşil rengindedir. Sonbahar’da bronz bir renk alır. Her çeşit yetişir; çit bitkisi olarak da kullanılır.
Pramit mazıları diktikten sonra zamanla iç kısmındaki ufak dalcıklarda havasızlıktan dolayı kurumalar meydana gelmektedir. Kuruyan dalcıkları gördüğümüz zaman temizleyerek ağacımıza zarar vermesini sağlarız. Ayrıca her sene pramit mazılarda meydana gelen tohumları fazla büyümeden elle toplayarak temizlemeliyiz. Bu tohumlar, ağaç üzerinde kaldığı sürece hiçbir faydası olmayacak; aksine lüzumsuz yere ağacımızın kuvvet kaybetmesine sebep olacaktır. Ayrıca bu tohumları yapmış olduğu ağırlıklardan dolayı dalları, sağa sola yatarak ağacımızın şeklinin bozulmasına, zaman geçtikçe dalların kırılmalarına da sebep olabileceklerdir.
Pramit mazıları budama yapmak gerektiği zaman kendi piramit şekli muhafaza edilerek makasla düzeltilir. İlkbahar ve Yaz Ayları’nda dal uçları daha çabuk büyüdüklerinden dolayı sık sık biçerek bizim istediğimiz konumda ve büyüklükte kalmasını sağlarız. Sonbahar’ın sonlarından itibaren ve Kış Ayları’nda duraklama dönemi olduğundan dolayı biçilmelerine gerek yoktur. Biçim yapılacak dönemlerde dalların uzunluğu on veya on beş santim olduğunda kesilmeleri gerekir. Bütün mazı çeşitlerinde olduğu gibi pramit mazıları da istenildiği zaman budama yapılabilir. Budamadan etkilenip zarar görmezler ve bozulma yapmazlar. Kalın dallarını dahi kessek, kesilen kısımların altından taze filizler sürerek kendilerini yenilemektedirler. Eğer bahçemizde dikilmiş pramit mazı varsa, buna istediğimiz değişik başka bir şekil de verilebilir. Mazılar, tohumdan ve çelik yaparak üretilir.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar