SAKSI ÇİÇEKLERİNİN BAKIMI

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda sizlerle saksı çiçeklerinin bakımları ile ilgili bilgileri paylaşacağım.

Saksı Çiçeklerinin Yönü: Bulundukları yerin ışık durumuna kendilerini uydurmuş olan saksı çiçeklerinin yerleri ve yönlerinin sık sık değiştirilmesi zararlı olmaktadır. Özellikle gonca verme ve çiçeklenme dönemine girmek üzere olan saksı çiçeklerinin yer ve durumları değiştirilecek olursa, çiçek goncalarını döktüğü görülür. Bu durum yılbaşı kaktüsü, kamelya ve fullerde fazlaca görülür. Yeri değiştirilmek zorunda kalınan saksıların ışığa bakan yönüne bir çubuk sokularak işaretlenir. Yeni yerleştirmelerde buna dikkat edilir.

Saksı Bitkilerinin Yapraklarının Temizlenmesi: Saksı bitkileri de diğer bitkiler gibi yapraklarıyla solunum yaparlar. Oda ve salonlarda bulunan bitkiler, temizlik sırasında yerden kalkan tozların yaprakların üzerilerine oturmasından dolayı solunum borucukları tıkanarak zarar görürler. İri ve sert yapraklı lastik ağacı, deve tabanı, salon yaprağı gibi süs bitkilerinde yapraklar, ılık su ile ıslatılmış yumuşak bir bez ile silinir. İnce yapraklı saksı çiçekleri ise dallarına su püskürtülerek yıkanır.

Saksı Toprağının İşlenmesi: Bazı saksı bitkilerinin dal ve sürgünleri pek narin ve aynı zamanda sarılıcı olur. İşte bunların gün ışığına kavuşturulması için sık dallar açılarak, saksı toprağına sokulan ince çıta ve kamışlarla yapılan ispalye üzerine bağlanarak bir düzene sokulur.

Geçen Çiçeklerin Budanması: Saksı bitkilerinde açıp geçen çiçeklerin bitki üzerinde olduğu gibi kendi haline bırakılması, tohum alma amacı dışında doğru değildir. Zira bu durum, çiçeğin tohum bağlamasına ve bitki kuvvetinin yok yere sarf edilmesine yol açar. Bunun sonucu olarak da bitki yeniden istekle çiçeklenemediği gibi o güzel görünüşü de bozulur. Bu nedenle tohum alınması istenmeyen geçmiş çiçekler, bitki üzerinde bırakılmayıp kesilerek atılır. Yalnız, primula ve mum çiçeğinde açan çiçekler, saplarından yeniden çiçek verme gücünde olduklarından bunlarda çiçek sapları budanmaz. Bazı saksı çiçeklerinde iri çiçek arandığından dolayı kasımpatı ve karanfilde olduğu gibi bunlarda koltuk alma ve gonca teklemesi yapılarak iri çiçek alınması sağlanır.

Saksı Çiçeklerinde Budama: Sardunya, küpe çiçeği gibi boyları fazla yükselen saksı bitkilerinin bodurlaşmalarını, alçaktan dallanmalarını sağlamak ve aynı zamanda dal çeliği hazırlamak üzere bitkinin ana dallarında kısaltma budaması yapılır. Bu iş; İlkbahar, Sonbahar Aylarında ve çiçeklenme devresi sonunda yapılır.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!