SARKIK DALLI DUT
Saygıdeğer Okuyucularım;
Latince’de “Morus Pendula” olarak adlandırılmaktadır. Sarkık dut, yüz elli veya iki yüz santim yükseklikteki yabani dutlara kalem aşısı yapılarak üretilir. Yapılan kalem aşıları tuttuktan sonra dalları sarkık olarak toprağa kadar uzanır ve zamanla küçük siyah meyveler verir. Ev bahçelerinde ve parklarda süs ağacı olarak kullanılır. İri ve geniş parçalı yaprakları ile dikildikleri yerde dekoratif görünüm verirler.
Sarkık dallı dutun dalları, toprak kısmına doğru uzamaya başladığı zaman uçları istenilen uygun yerlerinden kesilerek o şekilde kalması sağlanır. Zaman zaman dallarda şekilsiz büyümeler olursa, formasına uygun yerlerden kesilerek şekli muhafaza edilmiş olur. Zamanla dut dalları gelişmekte ve çoğalıp sıklaşmaktadır. Zamanla en alt kısmındaki ve iç kısmındaki dallarda havasızlıktan ve fazla güneş görmediklerinden dolayı bazı sararmalar, zayıflamalar ve kurumalar meydana gelmektedir. Üst kısımlarında ise devamlı sağlıklı, kuvvetli ve taze dallar oluşmaktadır. Ağacımızı budama yaparken bu güzel, kuvvetli ve sağlıklı dalları bırakıp; sararmış, zayıflamış veya kurumuş dalları temizleriz.
Ayrıca dutların gövde kısımlarında zamanla beyaz renkte, kabuklu bitler oluşmaktadır. Bu kabuklu bitler ağacın özsuyunu emerek, zayıflamasına ve zirai mücadele yapılmazsa zamanla ölümüne sebep olmaktadırlar. Bu durumun meydana gelmemesi için Sonbahar’da ağacın yaprağını döktüğü zaman yağlı ilaçlardan birini alarak ilaçlamalıyız. Ayrıca Yaz Aylarında dut ağaçlarına (Amerikan Beyaz Kelebeği) tırtıllar musallat olmaktadır. Bunlarla da ilk göründüğü andan itibaren ilaçlı mücadele yapılmalıdır; aksi halde tırtıllar kısa süre içinde ağacın yapraklarını yiyerek, kuru bir iskelet haline getirebilirler. Bu duruma da dikkat edilmelidir. Buna ek olarak, Kış Ayların’da veya İlkbahar’da dut ağacının dibine yanmış çiftlik gübresi koyarak belleyip toprakla karıştırmalıyız. Yazın dibinin nemli kalmasına, kuru kalmamasına dikkat etmeliyiz. Güzel bir şekilde bakımını yaptığımız bitkilerin sağlıkları, gelişmeleri ve görünüşleri de güzel olacaktır.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar