SEBZE TOHUMLARININ İLAÇLANMASI
Bazı sebze tohumlarında hastalık yapan ve gözle görülemeyecek kadar küçük bir takım mantarların sporları (tohumları), sebze tohumlarının kabukları üzerinde yerlermiş bulunurlar. Tohumun çimlenmesi sırasında buradan kök ve filizlere geçerek sebze bitkilerine hastalığı aşılarlar. İşte bu duruma karşı bütün sebze tohumları ekimden önce ilaçlanmalıdır.
Külleme hastalığı:
Sebze bitkilerinin yaprak, sap ve meyvelerinde kül serpilmiş gibi kirli beyaz renkte bir takım lekelerin kapladığı görülür. Bu hastalık bilhassa kabak, hıyar, patlıcan, kavun, karpuz, domates, bamya, bezelye gibi sebzelerde fazlaca görülür. Bu hastalıkla mücadele için hastalıkla ilgili ilk lekecikler görülür görülmez kükürtlü ilaçlardan uygun olan alınarak mücadele yapılmalıdır. Ayrıca hastalığı gelecek yıla geçirecek olan bitki artıkları da toplanarak yakılmalıdır.
Pas (kınacık) hastalığı:
Çeşitli sebzelerde, çeşitli pas türleri hastalık yapar. Fasulye, bakla, soğanlarda, sarımsak ve pırasa yapraklarında ilk kırmızı kabarcıklar görülür görülmez bakırlı ilaçlardan uygun olan biri alınarak ilaçlama yapılmalıdır. Ayrıca bu hastalığa önlem olarak ekim nöbeti uygulanmalı; kavaklıkların yakınında soğan, sarımsak ve pırasa ekimi yapılmamalıdır. Hastalığı gelecek yıla geçirecek hastalıklı bitki artıkları varsa onlar da toplanarak yakılmalıdır.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar