SEBZECİLİKTE TOHUM VE SEBZE TOHUMLARININ ÖZELLİKLERİ

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda sizlerle sebze tohumlarının özellikleriyle ilgili bilgileri paylaşacağım.

Bir sebze tohumunun iyi veya kötü oluşu, dış ve iç özelliklerinin belli olmasıyla anlaşılır. Tohumların dış özellikleri gözle görülebilir; fakat iç özelliklerini gözle bakınca tespit etme imkanı yoktur. Bunlar, ancak deneyler sonucu anlaşılabilir. Bir sebze tohumunun dış özelliklerini şöyle sıralayabiliriz :

  • Tohumun şekli,
  • Rengi,
  • Parlaklığı,
  • Kokusu,
  • Ağırlığı,
  • Temizliği

Tohumun şekli : Tam olgunlaştıktan sonra toplanan sebze tohumları, türlerine mahsus olan şekli alırlar. Vaktinde toplanmayan tohumların şekilleri bozulur. Örnek vermek gerekirse; bazı bezelye ve fasulye tanelerinde, şekli bozuk olanlara rastlandığı gibi.

Tohumun rengi : Sebze tohumunun rengi de bize tohumun kalitesi hakkında fikir verebilir. Mesela tam zamanında toplanmış lahana tohumlarının rengi, koyu kahve – siyah renktedir. Rengi açık olan lahana tohumlarının vaktinden önce, olgunlaşmadan evvel toplanmış olduğu göstermektedir. Yağmur yemiş olan tohumların renkleri de bozuk olmaktadır.

Tohumların parlaklığı : Taze olan sebze tohumlarının kendilerine has bir parlaklıkları bulunmaktadır. Tohumlar eskidikçe, bu parlaklık azalır. Mesela beyaz taneli kuru fasulyelerin kabuk renkleri, bayatladığı zaman donuklaşmış veya esmerleşmiş bir görünüm almaktadır. Bu durum dahi bize bir tohumun taze veya bayat olup olmadığı hakkında bir ipucu vermektedir.

Tohumun kokusu : Bazı sebze çeşitlerine ait tohumların kendilerine has bir kokusu olmaktadır. Tohumlar bayatladıkça, kokuları da azalmaktadır. Mesela havuç, kereviz, maydanoz ve dereotu tohumlarında olduğu gibi. Ayrıca nemli yerlerde muhafaza edilen tohumlarda da küf kokusu meydana gelmektedir. Bu gibi tohumlarda çimlenme gücü de azalmaktadır.

Tohumların ağırlığı : İyi bir sebze tohumu ele alındığında dolgun ve ağır bir şekilde olmalıdır. Bu özelliği taşıyan tohumlar, ekildiği zaman kuvvetli bitkiler meydana getirmektedirler. Tohumlar, zayıf ve cılız olursa; bunlardan yetişen bitkiler de zayıf ve cılız olarak gelişmektedirler. Bunların verdikleri ürünler de kötü, verimleri de az olmaktadır. Bu sebepten dolayı tohum alırken; iri, dolgun ve sağlam taneli tohumları seçmemiz gerekir.

Tohumların temizliği : Sebze tohumlarını satın alırken, çok temiz bir şekilde olmasına dikkat edilmelidir. İçinde taş, toprak parçacıkları, sap ve saman, yabancı başka tohumlar bulunmamalıdır. Daima temiz ve garantili tohumları seçmeli ve kullanmalıyız.

Sebzelerde meydana gelen birçok mantari hastalıklar, kendi tohumları ile taşınmaktadırlar. Bu sebepten dolayı ekilecek tohumların Ekim Ayı’ndan önce ilaçlanarak, yerlerine ekilmeleri çok önemli ve faydalıdır. Bu şekilde ilaçlanıp ekilen sebze tohumlarından yüksek kaliteli, hastalıksız ve bol mahsul elde edilir. Böyle olunca vermiş olduğumuzve yaptığımız masrafların karşılığını fazlasıyla almış olacağız.

Sağlığınızın ve sebzelerinizin en iyisi sizin olması dileğiyle; bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!

ABONELERİMİZİN ARASINA KATIL

Sağlıklı Bitkilerin Sırrı Nedir? Bitkileri Çoğaltma Taktikleri Nelerdir? Daha Fazla Ürün Nasıl Kazanılır? Tüm Bu ve Buna Benzer Soruların En İyi Cevaplarını Abone Olup, Takipte Kalarak Öğrenebilirsiniz!