TOHUM ve ÇELİK İLE YETİŞEN ÇAM ÇEŞİTLERİ (1)
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda, sizlerle tohum ve çelik ile yetişen çam çeşitleri ile ilgili bilgileri paylaşacağım.
Kadife Çamı – Zarif (Cryptomeria Elegans) : Çabuk büyüyen bir nebattır. Sonbahar’da yapraklarının rengi değiştiği için iki manzara yapar. Sonbahar’da yaprakları pas kırmızısı renginde, İlkbahar’da ve Yaz Aylarında yeşil renktedir. Park ve bahçelerin çim alanlarına dikilirse, renk değişmesi daha canlı görülür.
Kadife Çamı – Yeşil (Cryptomeria Japonica) : Ehrami (piramit şeklinde) olarak çabuk büyüyen bir ağaçtır. Kışın yaprakları daha canlı bir manzara yaratır ve dalları sarkıktır.
Fıstık Çamı (Pinus Pinea) : Sahil ağacıdır, meyvelerinden ve kerestesinden istifade edilir. Görünüşü güzel, gövdesi düzgün, yukarıdan şemsiyelenen, park, bahçe ve yolların güzel bir ağacıdır. Tek ve grup olarak dikilir.
Halep Çamı (Pinus Halepensis) : Gelişmesi kuvvetlidir. Yaprakları, açık yeşil renktedir. Sahil ağacıdır; deniz kenarlarına karşı dayanıklıdır.
Kara Çam (Pinus Nigra) : İbreleri, koyu yeşildir. Donlara karşı dayanıklıdır. Toprak isteği azdır; kireçli topraklardan hoşlanır. Parklarda ve ağaçlandırmalarda değerli bir çamdır.
Mahmut Ağacı – Daimi Yeşil (Seguola Sempervirens) : Süratli büyüme gösteren, azametli dev bir ağaçtır. Kabukları kırmızı balık pulu gibidir. Tek ve grup olarak dikilir; nemli toprakları sever.
Porsuk Çamı – Adi (Taxsus Baccata) : Park ve bahçelerin kuvvetli bir ağacıdır. Bu ağaçtan süsleyici bir çit yapılabilir. Tek ve grup olarak dikilir; aynı zamanda budanabilir. Yaprakları sık ve koyu yeşildir.
Porsuk Çamı – Sütun Şeklinde Büyüyen (Taxus Hibernica) : Piramit şeklinde büyüyen zarif bir ağaçtır. Yaprakları parlak koyu yeşildir.
Porsuk Çamı – Sütun Şeklinde Büyüyen (Altuni) (Taxus Hibernica Aurea) : Sütun şeklinde boylanır ve sık dallanır. Güneş gören uçları, alttan düz sarı; üstten kenarları, ortası yeşil renktedir ve görünüşü çok güzeldir.
Porsuk Çamı – Yalancı (Cephalotaxus Drupacea) : Dayanıklı, orta boyda büyüyen bir ağaçtır. Porsuğa benzer. Her çeşit toprakta yetişir, alacalı gölge yerleri sever.
Sahil Çamı (Pinus Maritima) : Piramit şekli ile çok güzel bir çam çeşididir. İbreleri uzun ve parlak, yeşil renktedir. Deniz kenarlarına karşı dayanıklıdır. Kerestesi makbul bir çam çeşididir.
Sarı Çam (Pinus Silvestris) : Tacı, top şeklindedir. Çabuk büyüyen bir çam çeşididir. Kabukları, kırmızımtırak; ibreleri, mavimtırak renktedir. Her toprakta yetiştirilir ve değerli çam çeşitlerindendir.
Bir diğer konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar