Yabani Sebze ve Meyveleri Toplarken Nerelerden ve Nasıl Toplamalı; Bunları Toplarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Saygıdeğer Okuyucularım;
Bu yazımda sizlerle yabani sebzeleri ve meyveleri toplarken nerelerden ve nasıl toplanmasıyla ilgili bilgileri paylaşacağım.
İnsanlar, yaşadıkları yerlerde kendi kendine yetişen yabani sebzelerin yapraklarından, saplarından, köklerinden, meyve ve tohumlarından pekiyi bilirler. Bugünlerde ve önümüzdeki günlerde bu yabani sebzelerden çevremizdeki boş alanlarda, çayırlarda, tarlalarda ve çeşitlerine göre ormanlık alanlarda bolca yetişmiş bulunmaktadır. Bu sebzelerin insan sağlığı bakımından çok değerli ve faydalı olduğu da bilinmektedir. Ancak bunları toplarken tanıyarak ve bilerek toplamak gerekir. Aksi halde fayda yerine zarar verebilirler. Bunların toplama zamanları ve yerleri çok önemlidir; bu sebzeleri toplarken yaprakları, filizleri, kökleri, çiçekleri, sapları taze ve körpe olarak toplanması gerekenler de o duruma uygun olarak toplandığında daha faydalı olurlar. Ayrıca bu sebzeleri toplarken sabahın erken saatlerinde sıcak olmadan ve senmeden toplanması daha uygundur.
En önemli ve dikkat edilmesi gereken durumlardan birisi de bunların toplandığı yerlerin temiz ve sağlıklı olmasıdır. Bilhassa karayolu kenarlarında ve egzoz dumanı altında, çevreye zehirli gaz ve duman salan fabrika çevrelerinde, çöplük yığınları içinde ve açıkta akan kanalizasyon sularıyla beslenip büyüyen bu yabani sebzelerin ve faydalı bitkilerin kesinlikle toplanıp yenmemesi gerekir. Ayrıca bu dönemde ve Sonbahar’ da doğada kendinden yetişen yenen yabani mantar çeşitleri de bulunmaktadır. Bunları toplarken de bilerek ve tanıyarak toplamak gerekir. Aksi halde birçoğu zehirli olan mantarlar, hayati tehlikeye sebep olabilirler. Bu duruma önemle dikkat edilmelidir.
Bu dönemde bulunan yabani ve faydalı sebze bitkilerini sıralamak gerekirse; ebe gümeci, karahindiba, gelincik, labada, şevketi bostan, rezene, kazayağı, yabani pazı, hardal, karga soğanı, ısırgan gibi daha birçok faydalı yabani bitki bulunmaktadır. Ayrıca önümüzdeki günlerde kendinden çıkıp yetişen ve yabani incir denilen incir ağaçlarının üzerinde yeşil renkte incirler oluşacaktır. Bu incirlerden de toplayarak kendi ellerimizle faydalı ve mis gibi kokulu bir incir reçeli yapabiliriz; ancak reçelin en iyi şekilde yapılması için incirlerin içi koflaşmadan sert ve dolgun bir şekilde olduğu zaman toplanarak yapılması gerekir.
Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…
Saygılarımla,
İbrahim Tınaztepe
Son yorumlar